Laddar

LO:s chefsekonom: ”Riksbanken knäcker hushållen”

LO:s chefsekonom Laura Hartman riktar skarp kritik mot dagens räntebesked. "Mycket olyckligt besked. En styrränta på 3% riskerar att knäcka ekonomin för de redan pressade hushållen, dra oss ned i djupare lågkonjunktur och högre arbetslöshet. Det var nog redan", skriver chefsekonomen på Twitter.
LO:s chefsekonom: ”Riksbanken knäcker hushållen” -
Laura Hartman, chefsekonom på LO. Foto: Pressbild

Inflationen i Sverige beror på krig och energikris – omvärldsfaktorer som inte påverkas av att den svenska Riksbanken höjer räntan, menar LO:s chefsekonom Laura Hartman.

“Det betyder i klartext att Riksbanken helt i onödan ökar arbetslösheten i Sverige. Den knäcker i onödan pressade hushållsekonomier. Många, inte minst bland LO-förbundens medlemmar, lever redan på eller över sina marginaler”, skriver Hartman i ett pressmeddelande.

Chefsekonomen menar att det är nog nu:

“LO-ekonomerna har under lång tid kritiserat penningpolitiken. Jag noterar att allt fler ekonomer håller med oss. Det är djupt beklagligt att Riksbanken inte gjort det än. Jag hoppas att även deras direktion inser att det är nog nu”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.