”Löser inte bostadsmarknadens grundproblem”

Enligt Riksbankens stabilitetsrapport har antalet bostadsförsäljningar minskat, vilket kan tyda på att efterfrågan inte är tillräckligt hög och leda till att priserna faller. Men varken Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson eller Simon Imner, bostadsanalytiker på Tyréns håller med om analysen.

– Med de nuvarande förutsättningarna så tror jag att priserna kommer att ligga kvar på den här jämförelsevis höga nivån. Det är nästan nära ”all time high-priser”. Riksbankens räntehöjningar blir både senare och mindre än vad man har trott tidigare. Vi har dessutom en god konjunktur i övrigt. Så jag tror att vi kommer att få en ganska stabil marknad med stilla stående priser, säger Erik Olssons informationschef, Johan Nordenfelt till Affärsvärlden.

Simon Imner, bostadsanalytiker på Tyréns anser att priserna kan ligga på samma nivå om inget drastiskt händer.

– Om det sker en prisökning under sensommaren i år går det att anta att bostadspriserna har hittat en normal nivå och endast varierar med utbud och efterfrågan på ett säsongsmässigt sätt, säger han till Affärsvärlden

Det som kan sätta gränser för bostadsköpet är hur svårt det är att finansiera köpet, säger Johan Nordenfelt. Det finns flera saker som spelar in, såsom hur stort lån man får av banken samt hur hög räntan är.

– Om myndigheterna och politikerna kommer med nya restriktioner som gör det svårare eller dyrare, då finns en risk att bostadspriserna sjunker och det är egentligen därför man har kommit med amorteringskraven, för att man ville dämpa prisutvecklingen, säger han.

Under förra året färdigställdes 58 000 bostäder, och det är den högsta siffran sedan 1973.

– Det höga utbudet har varit efterlängtat på många håll. Men det löser knappast bostadsmarknadens grundproblem, det vill säga den dåliga matchningen mellan behovet och beståndet. De hushåll med störst behov av bostäder, som unga, nyanlända och frånskilda har idag inte råd att efterfråga de bostäder som byggs, säger Simon Imner.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här