Rudolfssons bästa aktieklappar: ”Det blir tomterally”

Den erfarne aktiemäklaren Anders Rudolfsson på DNB tror att tomten tar över i det nuvarande björnmarknadsrallyt runt lucia. Han ser dystert på oljan, positivt på spelbolag och tipsar om de perfekta aktieklapparna till familjen.
Rudolfssons bästa aktieklappar: ”Det blir tomterally” - JULPYNT
DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfsson har klapparna klara. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT och Pressbild

Efter ganska kraftiga uppgångar i marknaden under hösten blev tonläget något mer dämpat efter senaste Fed-mötet. Ett mönster som känns igen, menar Anders Rudolfsson, aktiemäklare vid DNB:

”Den fas vi är inne i nu liknar mycket den vi hade i somras där man handlade upp allting i nån typ av förhoppning att Fed var klara och sen blir man besviken, precis så som nu. Skillnaden är att marknaden har tagit till sig oron för vinsterna på ett annat sätt än tidigare.”

De senaste dagarnas rörelse förvånar honom dock en aning:

”Vi var ner ganska ordentligt igår, trots att räntan var ner och oljan var ner, vilket normalt sett är en miljö som är bra för aktier, men det hjälpte liksom inte.”

För den som är lång olja i julportföljen ser det lite mörkt ut enligt Anders Rudolfsson, som tror att den ska ner ytterligare, trots redan stora tapp:

”Det har varit en stor rörelse med dödskors i oljan, vilket är en ganska stor sak, så jag tror den ska ner tio dollar till.”

Rudolfsson menar att vi är inne i ett klassiskt bear market-rally, men tror trots det på tomten i år:

TOMTEN KOMMER TILL LUCIA

”Nu väntar alla på julrally och jag tror att det kommer, men det dröjer nog till lucia och kan bli slagigt fram tills dess. Det behövs nåt mer för börsen att ta på.”

När han blickar in i det nya året så ser det lite ljust ut ändå, trots hotet om recession och stor osäkerhet i marknaden:

”Det är sällan man har två så här dåliga år i rad, men sen är ju frågan hur recessionen blir. Det är dock ingen som ser recession än och jag har träffat massor av bolag och ingen ser nåt i siffrorna”, säger han och menar att det är en del av utmaningen:

”Alla planerar för en sämre marknad men ingen ser det, så då blir det svårt att planera för produktion, så det kan få stora effekter”, menar Rudolfsson.

”Underliggande skulle jag dock säga att jag är mer positiv för nästa år än vad jag varit för det här börsåret.”

Vilka aktier lägger du under granen då?

Anders Rudolfssons julklappstips:

Till partnern (eller dig själv): Kindred, Evolution

Till barnen: Investor, Bure, Latour

Till mamma: Electrolux, Pandora

Till pappa: Atlas Copco, Volvo, Investor

”Spelbolagen. Kindred kan se en dubbling av vinsten nästa år och Evolution kan säkert växa vinsten med 30%. Bolag som kan växa under ett sämre börsår eller under recession är det man ska äga nästa år, det är jag rätt säker på.”

”Sen är PMI på låga nivåer, så då börjar marknaden leta sig in i verkstadsbolagen.”

Vad får barnen?

”Riskspridning köper jag gärna till barnen, så det blir investmentbolag.”

Till föräldrarna då?

”Bra fråga, hahaha, vad köper man till sin gamla pappa… Det blir nog gamla hederliga utdelningsaktier som han känner igen, som kan leverera stabila earnings över tid, med en underliggande utdelningstillväxt, typ Atlas Copco, Volvo och Investor.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.