Lundin Mining drabbat av produktionsstopp vid brasiliansk gruva

Lundin Mining har fått alla sina fyra maskinmotorer vid brasilianska Chapada-gruvan skadade i samband med ett strömavbrott på söndagsmorgonen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Koppar
Foto: Cornelius Poppe/TT
Bolagets preliminära bedömning av skadeläget är att samtliga motorer måste föras bort från platsen för omfattande reparation. Det existerar två reservmotorer varav en finns redan vid anläggningen.

Enligt Lundin Mining funderar man på att återuppta verksamheten med hjälp av dessa två motorer. Samtidigt kommer detta leda till att man inte uppnår en full produktionstakt under en längre tid. Som en följd av detta drar bolaget tillbaka sin Chapada-prognos för 2020 vad avser produktion, kassakostnader och kapitalutgifter.

Lundin Mining har en försäkring mot verksamhetsstörningar och kommer att utreda om den kan tillämpas i det aktuella fallet.

Analyshuset Kepler Cheuvreux bedömer att Lundin Minings produktionsstörningar väntas ge en kvartalsvis negativ effekt på 60-70 miljoner dollar under det andra halvåret. Analyshuset upprepar köp med riktkursen 64 kronor.

Den negativa effekten på produktionen väntas dock återspegla sig i en negativ kursreaktion för dagen, skriver Kepler. Prognosen är rätt då Lundin Mining-aktien backar cirka 6,1 procent under måndagsmorgonen.
Den dödsolycka som skett vid bolagets gruva Nerves-Corvo i Portugal bedöms ha en begränsad effekt på resultatet i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco