Lyxbollar, börs-VD:ar och pool – detta finns på finanselitens favoritklubbar

Golf, segling och tennis är sporter som har varit populära hos finanseliten länge. Det finns några medlemskap bland dessa sporter som anses utmärka sig lite extra på gräddhyllan. Afv dyker ner i några av landets mest exklusiva klubbar.
lyxiga klubbar
Bro Hof Golf. Foto: Lennart Hyse

Bro Hof

Entreprenören Björn Örås, grundare av Poolia och Uniflex, är mannen bakom golfklubben Bro Hof. Under 2007 öppnade klubbens första bana The Stadium Course och tre år senare öppnade banan The Castle Course. Björn Örås är ordförande, och i listan över styrelsemedlemmar återfinns bland annat Lars Ottergård som även är ledamot i SEB:s styrelse.

lyxiga klubbar
Slottet som klubbhus. Foto: Lennart Hyse.

Antal medlemmar: 660 stycken.

Medlemskap: Aktie krävs för medlemskap, sedan tillkommer spelavgift på 17 900 kr/år. Aktieköp sker över den öppna marknaden och brukar annonseras på Blocket eller liknande tjänster. I augusti 2021 släppte klubben 100 nya aktier à 185 000 kr styck men har inga planerade nyemissioner just nu. I skrivande stund ligger en aktie ute till försäljning på Blocket för 235 000 kr.

Kötid: Det finns ingen kölista utan är upp till blivande medlemmar att hitta en aktie till försäljning.

Ingår i medlemskap: Fritt spel på klubbens två banor, fria Pro V1-rangebollar, tillgång till klubbhus (Bro Hof Slott) samt gym.

Klubbens medlemmar har tillsammans Sveriges lägsta snitthandicap på 10,66. The Stadium Course har stått som värd för Nordea Masters på European Tour vid fem tillfällen.

Kungliga Tennisklubben

Kungliga Tennisklubben har funnits sedan 1896 och har huserat i den nuvarande hallen vid Lidingövägen i Stockholm sedan 1943. Klubben har 15 inomhusbanor och 7 utomhusbanor, och finansveteranen Marcus Wallenberg sitter med som ledamot i styrelsen.

lyxiga klubbar
KLTK har huserat i hallen vid Lidingövägen i Stockholm sedan 1943. Foto: KLTK

Antal medlemmar: 1660 aktiva.

Medlemsavgift: Inträdesavgift 12 000 kr (engångsavgift), samt års- och spelrättsavgift på 17 500 kr/år.

I spelrättsavgiften ingår obegränsat spel men bokningssystemet går efter tvättstugeprincipen, det går bara att boka en tid i taget. När speltiden är slut kan en ny tid bokas. Ingår även tillgång till gym, pool och medlemmars klubbrum.

Christer Gardell är en flitig besökare på KLTK. Arkivbild från 2006. Foto Björn Larsson Ask / SvD

Kötid: Har legat på 2-3 år de senaste åren, men under pandemin har kötiden nu utökats till 5 år. På anhöriglista (där make/maka eller sambo får förtur) har kötiden tidigare legat på runt 1,5 år men under pandemin har det utökats till runt 4 år.

Nya medlemmar: Får så kallad temporär spelrätt (som ett provmedlemskap) de första 1-3 åren och betalar samma inträdesavgift på 12 000 kr (engångsavgiften) samt 16 500 kr/år i års- och spelrättsavgift (1000 kr mindre). Med det temporära spelrättsmedlemskap går det endast att förboka tider med mindre hög beläggning. Om medlem med temporär spelrätt inte vill konvertera medlemskapet till ”vanligt” medlemskap betalas inträdesavgiften (engångsavgiften) på 12 000 kr tillbaka.

KSSS

Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS, har funnits sedan 1830 och är Sveriges näst äldsta idrottsförening efter Upsala Simsällskap.

lyxiga klubbar
KSSS gästhamn på Sandhamn. Foto: KSSS arkiv

Klubbens ordförande är Patrik Salén som tog över ordförandeklubban från sin kusin Staffan Salén under 2018. I styrelsen finns bland annat några advokater och jurister. Även Essitys VD Magnus Groth sitter med som ledamot.

Antal medlemmar: 5600 stycken.

Medlemsavgift: Mellan 610-1670 kr/år beroende på ålderskategori. Inträdesavgift (engångsavgift) 900 kr.

I medlemsavgiften ingår bland annat möjlighet att anmäla sig till träningstillfällen, tävlingar, tillgång till anläggningar och rabatt på båtplatser.

Kötid: Ingen kötid för medlemskap, registrering sker på hemsidan.

KSSS är Sveriges näst äldsta idrottsförening. Foto: KSSS arkiv

Båtplats: Kostnad för båtplats i Saltsjöbaden ligger på 4950-41 000 kr/säsong beroende på båtens storlek. Kötiden är runt ett år, ibland går det att få båtplats till samma säsong.

Klubbens fasta båtplatser är dock förhållandevis få och KSSS fokuserar främst på sina gästhamnar där även icke-medlemmar får lägga till. I medlemskapet ingår ett antal fria nätter per år i gästhamnarna. Den populäraste gästhamnen är Sandhamn och kostar 380-1640 kr/natt beroende på båtstorlek.

KSSS arrangerar Gotland Runt, en tävling som ses som klubbens kronjuvel och är världens största årliga havskappsegling. Tävlingen går av stapeln första helgen efter midsommar varje sommar och i år medverkar 315 båtar. Rutten tar runt 2,5 dygn med start i Stockholm, runt Gotland och målgång vid Sandhamn. Den årliga tävlingen har ägt rum sedan 1937.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.