Magdalena Andersson på budgetpromenad

Klockan 12.30 i dag gick finansminister Magdalena Andersson den traditionella budgetpromenaden.

Lantbrukare och bönder protesterade utanför riksdagen mot det sjunkande mjölkpriset. Annars var budgetpromenaden tämligen lugn. Förra året utbröt tumult under budgetpromaneden då politiska journalisten blev bortknuffade av polisen när de försökte ställa frågor till Magdalena Andersson.

Under sitt inledande anförande vid riksdagens debatt om regeringens budgetproposition säger Magdalena Andersson att Sveriges regering tar ett fast grepp om statsfinanserna och investerar kring de utmaningar man ser för Sverige.

Regeringen har behövt fatta svåra beslut kring prioriteringar, omprioriteringar och skattehöjningar. Investeringar i jobb och skola går dock före stora skattesänkningar, framhåller finansministern.

Den ekonomiska utvecklingen har enligt Andersson varit något mer positiv än väntat sedan vårbudgeten, även om det inte är känslan man har med sig efter en sommar med Greklands- och Kinaoro, uppger hon.

Bland Sveriges grannländer har Norge och Finland olika ekonomiska bekymmer, men totalt sett ökar den ekonomiska tillväxten i omvärlden, betonar Magdalena Andersson som bland annat noterar att den amerikanska ekonomin går bra.

Detta gynnar även den svenska ekonomin och sammantaget kan man se framtiden an med viss tillförsikt, även om det finns risker för bakslag, konkluderar finansministern.

Andersson betonar att det är rimligt att ställa krav och ha höga förväntningar på varandra, och att alla som kan ska jobba. Samtidigt måste man ge förutsättningar för att folk ska kunna bidra.

Därför investeras nästa år 10 miljarder kronor i satsningar för fler jobb, och bostadsbristen ska bekämpas ”lägenhet för lägenhet” med 6 miljarder kronor i vad Magdalena Andersson kallar ”den största bostadspolitiska satsningen Sverige har sett på 20 år”.

Vidare tar hon upp regeringens satsningar på utbildning och matchning, där 50.000 nya platser skapas nästa år.

”Vi har 400.000 människor som är arbetslösa samtidigt som vi har 80.000 lediga jobb. Vi bygger broar över det här gapet”, säger finansministern och nämner Komvux och Yrkesvux som exempel.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.