Magdalena Andersson stänger inte dörren för ändrat ränteavdrag

Den svenska statens nota för ränteavdragen väntas stiga de närmaste åren och finansminister Magdalena Andersson stänger inte dörren för förändringar av rabatten. Det skriver DN i en artikel.

När marknadsräntorna stiger kommer kostnaden för rabatten att växa kraftigt.

”Hushållens skuldsättning är bekymmersam. Den dagen räntorna börjar stiga så kommer det att påverka statsfinanserna”, säger Magdalena Andersson.

Andersson pekar på att en orsak till att hushållens skuldsättning ökar är att det råder akut bostadsbrist. Regeringen satsar nu sex miljarder kronor på ökat bostadsbyggande och dessutom har man kommit överens med de borgerliga partierna om att införa ett amorteringskrav på bolån. Det kan även bli aktuellt att se över andra regler på bomarknaden och Andersson utesluter inte att även ränteavdragen kan komma upp till diskussion.

”Vi skriver i budgeten att vi kommer­ att följa utvecklingen och att vi vill ha fortsatta samtal med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet om det behövs ytterligare åtgärder”, säger finansministern.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson tycker att det är för tidigt att ta upp en diskussion om ränteavdragens framtid och vill att man åtminstone ska invänta och se vad amorteringskravet har för inverkan på skuldsättningen innan man gör ytterligare saker.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.