Malaysisk valuta fortsätter försvagas

Förra veckan noterade en av de sämre under det senaste decenniet för den malaysiska valutan och fallet fortsatte under måndagen. Under måndagen föll den malaysiska ringgiten med 1,2 procent, skriver Financial Times.

Under förra veckan försvagades ringgiten med fyra procent och fortsatte den åtta veckor långa perioden av nedgångar. Valutan nådde då den lägsta nivån sedan 1998. Bakom försvagningen ligger en kombination av politisk oro i landet tillsammans med lägre oljepriser och kinesiska devalveringar.

Kina är ett av de länder Malaysia exporterar mest till, och de nyliga devalveringarna av den kinesiska yuanen ses som ett tecken på en svagare ekonomi.

Enligt HSBC är Malaysia och även Indonesien två ekonomier som kan vara extra känsliga för hastiga nedgångar i valutan, inte minst efter att Malaysias reserver av utländsk valuta nyligen sjönk under 100 miljarder dollar.

Lägre valutareserver ger landets centralbank sämre resurser att motverka nedgången i valutan som även ses som känsligt för amerikanska räntehöjningar.

Sedan årsskiftet har den malaysiska ringgiten tappat 18 procent i värde.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice