Malmbanan öppnar igen på tisdag efter urspårningen i december

Malmbanan ska nu öppna igen efter urspårningen som skedde 17 december i Vassijaure.
Malmbanan öppnar igen på tisdag efter urspårningen i december - MALMBANAN
Malmbanan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det framgår av ett pressmeddelande från Trafikverket.

Dåliga väderförhållanden är en anledning till varför återställningsarbetet dragit ut på tiden. Nu är det klart att godstrafiken ska återupptas från klockan 07.00 den 20 februari.

”Det känns enormt skönt att vi äntligen börjar närma oss mållinjen i detta jätteprojekt. Alla inblandade som jobbat med återställningen har gjort en heroisk insats och slitit i både kyla, snö och stormvindar”, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg på Trafikverket.

Trafiken kommer dock endast att gälla för godstrafik. Ingen persontrafik kommer att föras på sträckan innan myndigheten kunnat bedöma att spåret är slutjusterat.

”Vi har inte möjligheten med den snö och is som finns på platsen att inspektera varje detalj av spåret som vi skulle ha gjort i normalfallet vid en ibruktagandebesiktning av järnvägen. En sådan omfattning av besiktning skulle innebära en trafiköppning först i juni. Det är inte ett alternativ för våra operatörer eller för oss”, säger Simon Sunna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.