Mardrömssiffror för svenska restauranger första veckan 2021

Omsättningen i svenska restauranger under första veckan 2021 visar på mardrömssiffror, menar Stockholms Handelskammare. Omsättningen sjönk med 70% i Stockholm och 62% i Sverige under veckan, enligt nya siffror.
Tomt på gäster på resturang Pong i Drottningsgatan i Stockholm. Foto: Amir Nabizadeh / TT
Skärpta restriktioner under december gjorde att alkoholförsäljningen slutade klockan 20.00 och maxantalet för sällskap sänktes från åtta till fyra personer. Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, är kritisk till att restaurangerna inte kan söka stöd och ser situationen som allvarlig.

”Det är illa att företagen inte har kunnat ta del av omställningsstöd längre än till sista juli 2020. Situationen är därför anmärkningsvärt allvarlig och nu borde det vara oerhört prioriterat att hjälpa dessa företag och rädda jobb”, säger han i ett pressmeddelande.

I december flaggade finansministern att regeringen var på väg med nya stöd till företagen, något Stefan Westerberg nu efterlyser.

”Det behöver komma åtminstone muntliga besked om vad företagen kan räkna med för hjälp och hur snart den kan komma. Vissa näringar, exempelvis hotell- och restaurang, taxi och evenemang, har akuta behov och behöver besked”.