”Marknaden är ner väldigt mycket”

De svenska obligationsräntorna handlades ned ett par punkter under fredagen trots en stigande inledning. Rörelserna var liknande bland räntorna i Europa. På valutamarknaden återhämtade sig dollarn något mot kronan. Kronan tappade samtidigt något i värde mot euron.

– Det som har styrt marknaderna idag har varit en fortsatt riskaversion. Vi ser ju att börserna är ner väldigt mycket, både i Sverige och resten av Europa. Det som normalt brukar hända när riskaversionen tilltar är att yenen stärks och det har vi också sett ett tydligt exempel på idag, säger Johan Javeus, valutastrateg hos SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån SIX.

Från USA har det inkommit statistik över konsumenternas förtroende i Michigan. Förtroende i Michigan sjönk till 75,0 i november, enligt preliminära siffror. Det kan jämföras med 80,9 från oktober och marknadens förväntningar som låg vid 80,0. Delkomponenten nuvarande förhållanden uppmättes till 91,0, att jämföra med 97,6 förra månaden.

Förväntningskomponenten uppgick till 64,7, vilket var en nedgång från 70,1 i oktober. Inflationsförväntningarna på tolv månaders sikt uppgick till 3,4 procent, att jämföra med 3,1 procent månaden innan. Vidare inkom statistik över den amerikanska handelsbalansen och utvecklingen i import- och exportpriser.

Importpriserna steg med 1,8 procent i oktober jämfört med september. Det var en bra bit över marknadens förväntningar som motsvarade en uppgång med 1,2 procent. Rensat för bränslekostnader var priserna upp med mer 0,5 procent. Exportpriserna steg samtidigt med 0,9 procent i oktober jämfört med september.

Underskottet i den amerikanska handeln med utlandet uppgick till 56,5 miljarder dollar i september. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar som indikerade ett underskott om 58,5 miljarder dollar. Utfallet i augusti reviderades samtidigt till -56,8 miljarder dollar från preliminära -57,6 miljarder.

– Normalt sett är det något som skulle gynna dollarn om handelsbalanssiffrorna blir något bättre (än förväntat) men i det här fallet ligger fokus på annat håll, tillägger Johan Javeus.

Bland andra händelser har EU-kommissionen reviderat ned sin prognos för BNP-tillväxten under 2008 inom EMU. Enligt nuvarande prognos förväntas en tillväxt om 2,2 procent 2008, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen om 2,5 procent som lämnades i maj.

Avseende 2007 förväntas tillväxten bli 2,6 procent och 2009 förväntas den uppgå till 2,1 procent. EU-kommssionen bedömer att den svenska ekonomin kommer uppvisa en BNP-tillväxt om 3,4 procent 2007. För 2008 förväntas den sjunka till 3,1 procent och till 2,4 procent under 2009. Den svenska öppna arbetslösheten uppgick till 3,2 procent i oktober, en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med motsvarande period ifjol. Det kan jämföras med 3,3 procent under september. Marknaden hade förväntat sig en nivå om just 3,2 procent.

Från Tyskland inkom statistik över grossistpriserna. Siffrorna visade på en uppgång med 0,5 procent i oktober, jämfört med september. I årstakt var ökningen 4,7 procent (4,0 procent månaden innan). I helgen kommer världens centralbankschefer att samlas i schweiziska Basel. Intressanta samtalspunkter kan vara den rekordsvaga dollarn, oljeprisökningen och inflationsrisker samt turbulensen på finansmarknaden. Bland händelserna nästa vecka riktas ett stort fokus mot den svenska KPI-statistiken som väntas på måndag.

– Givet den här internationella utvecklingen som är lite skakig nu och präglas lite av nedrevideringar av tillväxtprognoser och så vidare och även Riksbanken tog ju ett steg tillbaka under det senaste penningpolitiska mötet… Skulle vi få en låg KPI-siffra också, vilket vi inte tror det kommer bli, så skulle det ju vara något som ytterligare kommer att späda på förväntningarna att Riksbanken kanske inte har så mycket att göra i form av räntehöjningar, tillägger Johan Javeus.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.