Flodén: Måttlig åtstramning bör räcka för att dämpa inflationen

Riksbanken kommer fortsätta höja räntorna för att dämpa inflationen, säger vice riksbankschef Martin Flodén, som även säger att en måttlig åtstramning av penningpolitiken bör räcka för ändamålet. Det skriver Bloomberg News.
Martin Flodén
Martin Flodén. Foto: Riksbanken

”Vi ser inte att vi kommer att behöva höja räntan mycket mer. Vår bedömning är att detta kan vara tillräckligt”, sade Floden i ett tal under torsdagen.

Tisdagens räntehöjning på en procentenhet kommer utgöra ett massivt slag mot den svenska ekonomin och kommer dämpa efterfrågan, enligt Flodén.

Riksbanken har prognostiserat för en ränta på 2,5 procent vid nästa år, men uppger även att den kan ta större steg om inflationen fortsätter att vara hög.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets