May vill flytta fram brexit

Theresa May har bett EU om ännu en förlängning av en brexit-deadline.

Det meddelade Storbritanniens premiärminister i ett tal på tisdagskvällen.

Theresa May sade att hon önskar att förlängningen ska vara ”så kort som möjligt” och helst innan den 22 maj så att Storbritannien inte behöver deltaga i EU-valen.

Hon sträckte även ut en hand till oppositionsledaren Jeremy Corbyn då hon vill att de två ledarna ska träffas för att tillsammans komma fram till ett avtal gällande framtida relationer med EU.

Mays vädjan till oppositionspartiet Labour öppnar dörren till möjligheten för en mycket mjukare brexit, som potentiellt kan hålla landet inne i EU:s tullunion. Detta skulle vara ett massivt brott mot Mays egna ”röda linjer” i förhandlingarna, men bra nyheter för näringslivet.

Corbyn välkomnade Mays invit och sade att han skulle vara ”mycket glad” att träffa henne, och även den första reaktionen från EU var positiv.

Efter ett sju timmar långt möte med sitt kabinett på tisdagen sade May att Storbritannien kommer att behöva en extra förlängning bortom nästa veckas potentiella krasch-deadline den 12 april för att lösa krisen.

”Denna debatt, denna splittring, kan inte fortsätta mycket längre. Det krävs nationell enighet för att leverera det nationella intresset”, sade premiärministern.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.