”Mekonomen kan bli årets case”

Golvet är taget, förvånat, men ändå på fötter efter ytterligare en händelserik börsvecka. Vädret har redan blivit sämre, kylan är tillbaka och solen har gått i moln. Och Stockholmsbörsen har åkt jojo.

– Marknaden är galen. Man börjar ju undra om vi är ett u-land eller vad det här egentligen handlar om? Om vollan är så här hög i den här fasen, där egentligen ingenting har hänt, vad händer då när det händer något på riktigt suckar en tung finansman som bara ”börjat fingra lite på Ericsson” och annars bara tittar på.

Finansmannen är långt ifrån ensam om att beklaga sig över den senaste tidens utveckling, så gott som samtliga Golv – vänner är förundrade, inte över nedgången utan över de kraftiga svängningarna.

Är det över? Nja, på den frågan verkar de flesta passa:

– Det blir nog baisse i ett par månader nu, säger en ljus kavaj ”som tror att vi ska ner en vända till”.

En Rolexklocka med stambord på ett av Stockholms finaste lunchställe håller inte med:

– Det här är bara en vind. Jag tror faktiskt på en ny topp i år och sedan ett riktigt ras 2007.

Som man ropar i skogen får man svar, men klart är osäkerheten som många känner tyder på att oron håller i sig.
Positivt är i alla fall att snacket och affärerna kommit tillbaka och verkligheten så sakteliga har återvänt till de skakade kontoren runt Stureplan:

– I det här läget vimlar det av case. Jag kan tänka mig gå in i massor av bolag. Frågan är bara om man hinner. Rkna därför inte med att någon vågar göra en storaffär innan allt lagt sig, säger en känd riskkapitalist.

Och ett av de bolagen som många tittar på är Mekonomen:

– Ägarna visade att de ville sälja, men fick sedan spel och backade ur. Bolaget är dock mycket fint och sitter på en underbar köttbit i sin balansräkning, ny vd kommer snart och det finns massor med strukturaffärer att göra. Klart att det där är ett jättecase och någon gång vill de väl sälja igen, säger en rosa skjorta.

En annan instämmer:

– En tanke är ju att ägarna i denna fas säljer lite småposter och en Gardell eller ett Industrivärden eller varför inte någon helt annan tar kommandot i bolaget och kör det i några år och sedan blir det totalt utförsäljning. En annan tanke är att ägarna gör vad som helst för att återfå sitt förtroende och därför kommer köra Mekonomen som en riskkapitalist skulle göra. Det betyder ännu hårdare tag i Danmark och ännu mer utdelningar, säger en båtägare.

Från tennisbanan kan rapporteras att många hedgefonder klivit in MTG i förra veckan. Noteringen av ryska CTC tillsammans med utdelningen av aktierna i Metro gör att resterande MTG ser mycket billig ut; i alla fall sett till rörelseresultatet. Kanske inget för änkor och faderslösa, men väl för de andra i fall marknaden tar fart igen…

Den kategorin kanske istället ska titta närmare på belysningsföretaget Fagerhult som enligt en sidenslips ”kan bli hur stort som helst”:

– Bolaget är oerhört välskött, har en fin balansräkning, bra marginaler och flera bra ägare – bland annat Gustaf Douglas – och vill bli väldigt stora genom åtskilliga förvärv. På några kan omsättningen ha fördubblats och Fagerhult bli en riktig pärla. Börsnedgången har fått ner värderingen och även om aktien inte är billig är det en given portföljare som kan hänga med i många år och utvecklas väl.

I förra veckan blev det också klart att Intrum Justitia ska byta vd. Bytet blev applåderat, men en manschettknapp manar till lugn:

– Intrum är ett fint bolag, som på sikt kan bli mycket stort och köpa upp mängder av bolag i Europa. Men samtidigt finns det fortfarande en massa interna problem och vd-bytet bottnar i att det inte har levererats. Därför tror jag att det i höst kommer engångskostnader och nedskrivningar och det får i alla fall mig att vänta lite med att gå lång igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.