Meritanordbanken kommer tvingas höja Kreditkassen-bud – analytiker

Meritanordbanken kommer till sist att tvingas höja budet på Kreditkassen med som mest 10 procent. Den bedömningen gör flera svenska finansanalytiker Ekonomi24 talat med. Meritanordbanken meddelade idag att man inte höjer budet och att budtiden förlängs till den 20 oktober.

Norska förhoppningar om ett bud kring 55 kronor per aktie bedöms inte som realistiska. På Oslobörsen handlas Kreditkassen till 48,10.

”Det finns inte någon anledning för Meritanordbanken att höja budet mer än vad som behövs för att norska politiker ska kunna presentera en snygg affär för den norska allmänheten”, säger en svensk bankanalytiker.

Beskedet idag att Meritanordbanken förlänger budet till den 20 oktober på norska Kreditkassen blir sannolikt det sista. Norska Staten står fast vid tidigare beslut att försäljningen ska fullföljas före utgången av oktober månad. Då har det gått mer än ett år sedan Meritanordbanken överraskade den norska allmänheten med att lägga ett bud på Kreditkassen. Budet har hela tiden fått stöd av bankens ledning.

”Budrundan ska vara avslutad i slutet av oktober. Då räknar vi med att ganska omgående kunna ge besked om vem som köper banken”, säger Jan W Hopland, VD för den statliga bankinvesteringsfonden som har ansvaret för den norska statens ägande i Kreditkassen. Norska Staten äger en tredjedel av aktierna i banken.

Budrundan kring Kreditkassen har hittills skett i det dolda. Flera banker har uttryckt intresse över att ta över banken men någon information kring eventuella budnivåer har aldrig läckt ut. Sannolikt beror det på att Meritanordbankens bud är ganska konkurrenskraftigt.

Svenska Handelsbanken är den bank som mest öppet deklarerat sitt intresse. Även Föreningssparbanken sägs vara intresserad. Finansanalytiker dömer dock ut FS-banken som köpare eftersom bankens balansräkning bedöms som för svag. Även Handelsbanken kommer att tvingas göra en nyemission om banken lägger ett bud på Kreditkassen.

Norsk press har även pekat ut holländska ING som spekulant. Den brittisk dagstidningen The Independent har pekat ut Bank of Scottland, en uppgift som dock omedelbart dementerades av bankens ledning.

Meritanordbankens bud på Kreditkassen på 44 kronor per aktie motsvarar en premie på 45 procent jämfört med de 30 kronor Kreditkassen handlades till i augusti förra året. Under samma period har de svenska storbankerna stigit med mellan 40-60 procent i värde.

Trots att premien för kontantbudet i stort sett är utraderad verkar ingen tro att det blir någon budstrid om Kreditkassen. Orsaken är att den norska bankmarknaden inte längre är lika intressant. Internet har gjort sitt för att förenkla närvaron och Meritanordbanken har efter förvärvet av danska Unibank tillgång till försäkringsbolaget Vestas 80 kontor.

”Meritanordbankens bud på Kreditkassen var högt redan när det lades för ett årsedan och sedan dess har intresset för norska banker snarare sjunkit en vuxit”, säger en annan bankanalytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG