Miljardären backar upp nya DI-konkurrenten

Med ekonomisk uppbackning av miljardären Staffan Persson har ekonomijournalisterna Stefan Lundell och Olle Aronsson brutit sig loss från Bonnier-ägda Dagens Industri för att starta en konkurrerande sajt och podcast. ”DI måste skärpa till sig och börja producera mer innehåll nu”, säger Olle Aronsson till Affärsvärlden.

Idén till en podcast föddes för knappt två år sedan i Stefan Lundells trädgård i Älvsjö, söder om Stockholm. Samtalet mynnade ut i Digitalpodden, med inriktning på nya techbolag som publicerats varannan vecka på di.se under drygt ett år.

Nu har Stefan Lundell och Olle Aronsson sagt upp sig från den Bonnier-ägda tidningen för att starta upp ett konkurrerande podprogram som ska heta Startupveckan. Som namnet antyder ska programmet sändas en gång i veckan.

DI-duon sade upp sig på Luciadagen den 13 december i fjol. När Olle Aronsson skickat iväg sin avskedsansökan via mejl gick han direkt iväg till en fest.

– Det var surrealistiskt att säga upp sig från sitt fasta journalistjobb. Har jag verkligen gjort det här, tänkte jag. Den känslan varade väl i 10 sekunder, sedan kom lyckoruset, säger han.

Den före detta DI-duon tänker även starta upp en sajt med inriktning på nya techbolag. Till skillnad från podden ska sajten bestå av en daglig nyhetsbevakning. Namnet är däremot inte bestämt än.

– Vi låter lyssnarna få bestämma namnet och skicka in förslag på vad sajten ska heta. 

Klart är i alla fall att både podden och sajten blir direkta konkurrenter till den tidigare arbetsgivaren Bonnier. Den ursprungliga idén var att Olle Aronsson och Stefan Lundell skulle samäga Startupveckan med Dagens Industri. Bonnier gjorde däremot klart att de ville vara ensam ägare.

– Vi kom inte överrens helt enkelt, säger Olle Aronsson.

I stället sade de upp sig och började ringa runt till investerare. En av dem som nappade var den kände investeraren Staffan Persson.

Hur mycket pengar har han gått in med?
Vi har valt att inte gå ut med den exakta summan men det handlar om miljonbelopp. Däremot inte om hundra miljoner. Det är så pass mycket pengar att vi skulle klara att betala löner för fem journalister under tolv månaders tid.

Är det en känslig fråga?
Inte för mig. Det är en artighetsgrej. Jag väljer att ta seden dit jag kommer och i riskkapitalsammanhang är det kutym att inte gå ut med hur stora ägarandelar en investerare får. Vi har också valt att inte gå ut med summan än.

Staffan Perssons bidrag är en engångsinvestering i bolaget som heter Lundell & Aronsson Media AB. Hur stor procentuell andel som miljardärens investering innebär ”får andra spekulera i”. Bolaget ägs i övrigt till cirka 40 procent av Stefan Lundell och till cirka 30 procent av Olle Aronsson.

Intäktsmodellen skiljer sig inte särskilt mycket från den andra medier använder sig av. Det handlar om reklambanners och sponsrade events. I dagsläget har bolaget gjort klart med ett par sponsorer till podden Startupveckan samt ett sponsrat event i Almedalen.

I dagsläget står bolaget utan en arbetsplats. I stället har Stefan Lundell och Olle Aronsson varit tvungna att arbeta hemifrån eller på något kafé inne i city. Helst skulle de vilja hitta en lokal som ligger på gångavstånd från Regeringsgatan 29. Där ligger SUP 46, ett kontorshotell där många startupbolag hyrt in sig och en adress som sägs utgöra epicentrum för nya techbolag i Stockholm.

Är du tvungen att gå ner i lön nu?
– Jag går ner ganska
mycket i lön. Cirka 30 procent. Det är väl på gränsen till vad som funkar för
mig privatekonomiskt. Jag lär inte spara några pengar om vi säger så, säger Olle Aronsson.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.