Miljardsmäll för Vattenfall: Avbryter brittiskt vindkraftsprojekt

Vattenfall avbryter utvecklingen av vindkraftsprojektet Norfolk Boreas, som var ett av de största till havs i Storbritannien. Kostnaderna för projektet har skenat uppåt 40%. Som en konsekvens av detta tar det statliga kraftbolaget en nedskrivning om 5,5 miljarder kronor.
Miljardsmäll för Vattenfall: Avbryter brittiskt vindkraftsprojekt - Vattenfall
Foto: Fredrik Sandberg och Johan Nilsson / TT

I det Vattenfalls delårsrapport som publicerades på torsdagsmorgonen framgår att det statliga bolaget avbryter utvecklingen av vindkraftsprojektet Norfolk Boreas i Storbritannien efter att kostnaderna för projektet skenat. Enligt Vattenfall har de ökat med uppåt 40%.

Det havsbaserade vindkraftsprojektet var ett av de största i Storbritannien, rapporterar brittiska Financial Times. Projektet, omfattade 1,4 gigawatt, och var tänkt att förse minst 1,5 miljoner hushåll med el.

Avtalet mellan Vattenfall och den brittiska regeringen ingicks förra året.

”Vi kommer att undersöka den bästa vägen framåt för hela Norfolkzonen, vilket utöver Boreas även inkluderar projekten Vanguard East och West”, går det att utläsa i kvartalsrapporten. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG