Mindre muntert än väntat i industrin

Sveriges inköpschefsindex för industrin minskade mer än väntat i februari.
Industri, arbetskläder
Arbetskläder hänger på hängare Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Industriindexet sjönk till 58,6 i februari. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en minskning till 62,0. Nivån är den lägsta på 17 månader. Föregående månads utfall reviderades till 62,2 från preliminärt 62,4.

”Den nedåtgående trenden i inköpschefsindex stärker bilden av en avsvalnande svensk industrikonjunktur. Samtidigt utmanas industrin av en ökad geopolitisk osäkerhet i och med den ryska invasionen av Ukraina med risk för negativa effekter på tillväxten och på företagens produktionsplaner”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank

Han fortsätter:

”Prisökningar från leverantörsledet är fortsatt utbrett även om index för leverantörernas
rå- och insatsvarupriser sjönk i februari för fjärde månaden i rad till 83,0. Förutom stigande rå- och insatsvarupriser kan kronförsvagningen bidra till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna”.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige februari, 2022 Konsensus januari, 2022 Reviderad
Inköpschefsindex för industrin 58,6 62,0 62,4 62,2

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets