Mindre muntert i industrin i oktober

Sveriges inköpschefsindex för industrin minskade i oktober.
Industri, arbetskläder
Arbetskläder hänger på hängare Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Industriindexet sjönk till 64,4 i oktober. Föregående månads utfall var 64,6. En siffra över 50 indikerar expansion. Det var femtonde månaden i rad som indexet är över det historiska snittet om 54,7.

”Svensk industri förefaller ha stått emot en ökad brist på insatsvaror och störningar i de globala leveransflödena väl och uppvisar en högre aktivitetsnivå i oktober jämfört med i eurozonen där PMI har nått den lägsta nivån sedan i vintras”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Index för planerad produktion för närmaste halvåret ligger kvar på höga nivåer, 73,7 för oktober. Det är en indikator på att industriföretagen har en fortsatt positiv syn om konjunkturen.

Delindex för produktion svarade för det största negativa bidraget till PMI-total följt av lagerinköp och leveranstider medan index för sysselsättning gav det största positiva bidraget till PMI och stärker bilden av ett ökat nyanställningsbehov i industrin, skriver Swedbank.

Sverige oktober, 2021 september, 2021
Inköpschefsindex för industrin 64,4 64,6
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets