Minskad börsoptimism hos fondförvaltarna

Förvaltarbarometern backar fyra enheter till 61 under fjärde kvartalet. Dock håller den sig fortsatt på positivt territorium.
Minskad börsoptimism hos fondförvaltarna - cecilia omx 1200
Bilden är ett kollage. Cecilia Persson, förvaltare på Enter fonder och Stockholmsbörsen. Foto: Fondbolagens förening och Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Barometern som Fondbolagens förening låtit genomföra bygger på svar från 23 fondförvaltare. 15 förvaltare bedömer att marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget är positiva. Sju uppger att att de varken bedömer marknadsutsikterna som positiva eller negativa och en bedömer marknadsutsikterna som negativa.

”Vi ser positivt på aktieutvecklingen den närmaste tiden. Visibiliteten vad gäller inflation och framförallt löneinflationen är mer osäker på längre sikt. Aktiemarknaden är högt värderad historiskt sett men då förväntad avkastning är högre än för räntor så är vi positiva till börsen även på lite längre sikt”, konstaterar Cecilia Persson, förvaltare på Enter fonder.

Vad gäller marknadsutsikterna om ett halvår svarar svarar tio att marknadsutsikterna kommer att vara oförändrade, jämfört med hur de är i dagsläget. Sex förvaltare tror att marknadsutsikterna kommer att vara bättre medan sju tror på sämre marknadsutsikter.

Förvaltarna visar fortsatt börsoptimism

När det kommer till hur förvaltarna tror att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas det närmaste halvåret svarar tolv att den kommer att utvecklas positivt. Sex av förvaltarna svarar att Stockholmsbörsen varken kommer utvecklas positivt eller negativt. Fem tror att den kommer utvecklas negativt.

Vad gäller utvecklingen på Stockholmsbörsen på ett till två års sikt är förvaltarna mer positiva. Hela 18 förvaltare tror att utvecklingen kommer att vara positiv. Tre tror på varken en positiv eller negativ utveckling. En förvaltare spår en mycket positiv utveckling. Bara en tror på en negativ utveckling.

”Vi tror framöver på en fortsatt positiv avkastning för Stockholmsbörsen, både på ett halvårs sikt samt på 1-2 år. Självklart kan inte multipelexpansionen fortsätta för evigt. Men många bolag har visat styrka att de kan hantera den omvärldsproblematik som råder därute, och fortsätta växa sina vinster, vilket vi även tror de bör kunna fortsätta med under 2022 samt under de kommande åren. Utifrån detta bör även aktiekurserna följa med på sikt (dock med lite volatilitet där emellan)”, resonerar Joel Backesten och Max Frydén, förvaltare på Danske Bank.

Gällande intressanta branscher uppger åtta av respondenterna att tillverkningsindustrin är mest intressant. Sex förvaltare anser att medicinteknik är den mest intressanta branschen framöver. Sett till den mest spännande marknaden framöver väljer tolv förvaltare Europa och tio förvaltare väljer Sverige.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.