MNW: Bara B-sidan kvar
I lite mer än ett år förde det SBI-noterade skivbolaget MNW en i det närmaste tynande tillvaro på börsen. Men aktiemarknadens sug efter internetaktier fick MNW-kursen att vakna till med besked och på tre månader stiga med 600 procent.
MNW är Skandinaviens största oberoende skivbolag, vilket innebär att bolaget står utanför de stora internationella skivbolagens (Warner, Polygram, Sony, EMI och BMG) distributionsnät. 1998 omsatte MNW 187 miljoner kronor och 1999 hamnade omsättningen på ungefär samma nivå.
Under det senaste året har bolaget genomgått en del förändringar. Dels har MNW ingått ett flertal distributionsavtal och köpt ett par mindre skivbolag. Under våren sålde också de förra huvudägarna, Föreningen Musiknätet Waxholm, sin aktiepost, vilken hamnade i ägo hos den omtvistade norsksvenske affärsmannen Alexander Vik.
Deo.com
Men framför allt har MNW satsat på nedladdningsbar musik via internet. Under hösten lanserades sajten Deo.com, Europas första internetportal av sitt slag. Musiken tankas hem i form av en kopieringsskyddad ljudfil till den egna datorn. Förutom den svenska handelsplatsen ska ytterligare portaler öppnas i sex europeiska länder. Deo.com har idag tillgång till drygt 180.000 musiktitlar men hoppas att i framtiden få sälja samtliga skivbolags repertoarer över internet, alltså även de stora internationella drakarnas titlar.
För att det inte ska råda någon tveksamhet angående Deo.com:s oberoende kommer musikportalen att delas ut till aktieägarna vid vårens bolagsstämma. Sedan ska Deo.com börsnoteras, troligen internationellt. Framöver får MNW alltså förlita sig till att skivbolagsverksamheten genererar tillväxt och pengar till aktieägarna.
Naturligtvis är risken stor att placerarna tappar intresset för MNW när Deo.com har knoppats av och aktien får tillbaka sin lite tråkiga småbolagskaraktär. Historiken i bolaget imponerar heller inte. De senaste fyra åren har omsättningen vuxit med 12 procent per år samtidigt som resultatet pendlat kring nollstrecket.
Vill bli en av världens tio
Det som ändå skulle kunna tala för bolaget är den sedan ett år tillbaka nya företagsledningen. VD:n Peter Yngen har varit aktiv i musikbranschen sedan mitten på 1970-talet och har varit med och lanserat åtskilliga musikartister. Peter Yngen vill på tre år göra MNW till ett av de tio största oberoende skivbolagen i världen, vilket innebär åtskilliga hundra miljoner mer i intäkter än idag. En viss del av tillväxten ska komma från köp av andra skivbolag men till största delen handlar det om att lansera bra egna produktioner.
Huvuddelen av de pengar bolaget tjänar genereras från ny musik av det egna stallet av artister. Enligt Yngen har det tidigare hänt att kvantiteten gått före kvalitet, något som nu ska ändras. Att knyta till sig nya intressanta artister blir också en viktig uppgift.
Virtuell organisation
En av hans idéer är att bygga upp ett skivbolag på internet. I dagsläget lyckas MNW med ungefär 20 bra produktioner och att lansera runt fem nya artister per år. För att ��ka kapaciteten på detta område ska MNW bygga upp en virtuell organisation på internet. Härifrån ska ett nytt världsomspännande nätverk av producenter skapas som kan vaska fram nya artister från hela världen, bland annat via MNW:s musiksajt Cable Cabal som har mer än en miljon besök i månaden. Om drygt ett år ska den virtuella organisationen vara i gång. Med hjälp av den hoppas Yngen att bolaget i framtiden kan göra 200 produktioner per år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.