Moody’s bekräftar svenskt toppbetyg

Trots en tydlig inbromsning i tillväxten ligger den svenska statens kreditbetyg stabilt på högsta nivå, AAA, enligt Moody's Investors Service.
Moody’s bekräftar svenskt toppbetyg - svenska-flaggan-700_binary_6972726.jpg

Någon större risk för att betyget ska sänkas ser inte ratinginstitutet.

En politiskt välförankrad budgetdisciplin, som utgår från mål om ett budgetunderskott på 0,3 procent av BNP och en statsskuld på 35 procent av BNP, pekas ut som avgörande för betyget.

Som riskfaktorer för svensk del pekar Moody’s på högt skuldsatta hushåll och höga bostadspriser. En annan utmaning är höga skatter och problem på arbetsmarknaden, som höga trösklar för att få ett jobb och ett stort gap vad gäller arbetslöshet mellan personer födda i Sverige och personer födda utomlands.

Moody’s ser även en risk i att svenska storbanker är beroende av marknadsfinansiering, vilket innebär att det kan uppstå finansieringsproblem om förtroendet för banksystemet skulle minska.

Men riskerna för att banksystemet i Sverige skulle få problem ser Moody’s som små, då svenska hushåll har stora nettotillgångar och dessutom tillgång till ett stabilt socialt skyddsnät.

”Vi räknar också med att budgeteffekterna från stor invandring kommer att avta över tid”, skriver Moody’s och tillägger att det på längre sikt finns potential att den stora migrationen till Sverige 2015 kan bidra till ekonomisk tillväxt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.