Kreditbetyg
Moody’s bekräftar svenskt toppbetyg
Någon större risk för att betyget ska sänkas ser inte ratinginstitutet.
En politiskt välförankrad budgetdisciplin, som utgår från mål om ett budgetunderskott på 0,3 procent av BNP och en statsskuld på 35 procent av BNP, pekas ut som avgörande för betyget.
Som riskfaktorer för svensk del pekar Moody’s på högt skuldsatta hushåll och höga bostadspriser. En annan utmaning är höga skatter och problem på arbetsmarknaden, som höga trösklar för att få ett jobb och ett stort gap vad gäller arbetslöshet mellan personer födda i Sverige och personer födda utomlands.
Moody’s ser även en risk i att svenska storbanker är beroende av marknadsfinansiering, vilket innebär att det kan uppstå finansieringsproblem om förtroendet för banksystemet skulle minska.
Men riskerna för att banksystemet i Sverige skulle få problem ser Moody’s som små, då svenska hushåll har stora nettotillgångar och dessutom tillgång till ett stabilt socialt skyddsnät.
“Vi räknar också med att budgeteffekterna från stor invandring kommer att avta över tid”, skriver Moody’s och tillägger att det på längre sikt finns potential att den stora migrationen till Sverige 2015 kan bidra till ekonomisk tillväxt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.