Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Regeringen ger börsen bakläxa… Efter de senaste dagarnas kritik mot Stockholmsbörsen ingriper nu finansdepartementet. “Mycket talar för att staten måste ta ett större ansvar”, säger Sven Hegelund, statssekreterare med ansvar för finansmarknadsfrågor på finansdepartementet. Han anser att det i första hand är i övervakningen som Stockholmsbörsen behöver bli bättre. Även funktionsfördelningen mellan Finansinspektionen och börsen kan ifrågasättas. …men Hessius tar inte åt sig Stockholmsbörsens VD Kerstin Hessius tycker inte att det finns fog för den kritik som riktats mot övervakningen av börshandeln de senaste dagarna. “Jag ser inte någon alarmerande utveckling i dag och har inga indikationer på att aktiemarknadens förtroende är på väg att skadas. Vi har i dag ett bättre beteende än vi hade för tio år sedan samtidigt som vi har en lägre toleransnivå”, säger Kerstin Hessius till. Hon betonar dock att förtroendefrågan är börsens viktigaste fråga.
SAS räknar med fler nedskärningar SAS ledning sitter sedan en tid tillbaka i intensiva förhandlingar med facket om åtgärdspaketet från i höstas där 3 500 tjänster ska bort. Ändå kan bolaget behöva skära ned ytterligare i verksamheten för att komma på rätt köl. “Verkligheten är betydligt värre än vad som skrivs i medierna”, säger Anders Ehrling, chef för SAS linjetrafik. Nivert vill chockhöja bredbandspriser Telias koncernchef Marianne Nivert vill höja priset på ADSL-anslutningen och dömer ut dagens prisnivå som alldeles för låg. Det finns utrymme för en rejäl höjning, ett pris på över 600 kronor i månaden för bredbandsanslutningen är fullt rimligt, anser hon. “Det finns inget land som är billigare på ADSL-anslutning, vi ligger faktiskt osedvanligt lågt i pris. Och även när det gäller bredbandsaccesser har vi ett lågt pris”, säger Marianne Nivert. I dagsläget ligger Telia och Telenordia på omkring 325 kronor per månad.
FINANSTIDNINGEN
ABB nära stororder Industrikoncernen ABB ligger i slutförhandlingar om att bli en av två huvudleverantörer för ett gigantiskt fabriksbygge i Kina, värt över 28 miljarder kronor. ”Vi räknar med att de kommer att signeras inom en eller två veckor”, säger en person med mycket god insyn i processen. Orderstorleken för ABB:s del anges av väl insatta personer som “substantiell”, vilket i ABB-sammanhang betyder miljardbelopp.
Uppsving väntar IT-bolagen Efter ett nattsvart 2001 syns nu tecken på en viss ljusning för IT-branschen. I en undersökning gjord av Eureka framgår det att 27 procent av företagen i Sverige planerar att öka sina IT-investeringar i år. 52 procent ligger kvar på samma nivå som tidigare. Fortfarande handlar det dock om defensiva satsningar för att spara pengar. Ungefär en tredjedel av de svarande uppger att de just nu arbetar med “offensiva” IT-projekt. Det kan ställas mot 60 procent av investeringarna som drivs av krav på effektivisering.
Fyra mäklare varnade av börsen Stockholmsbörsen skärper nu tonen mot de mäklarfirmor som inte håller sig till reglerna. Fyra aktiemäklare har det senaste kvartalet varnats av börsen för olämpliga aktieaffärer. Anders Ackebo, chef för övervakningen på börsen, vill dock inte uppge varken vilka firmor det handlar om eller vilken typ av affärer som gjorts.
SVENSKA DAGBLADET
Sverige i ny IT-offensiv För 16 Mkr om året i tre år ska staten i samarbete med svenskt näringsliv marknadsföra IT-nationen Sverige. Målet är att efter det svarta IT-året 2001 åter befästa Sveriges ställning som internationell IT-stjärna. ”Det är viktigt att vi vågar ta nya initiativ, pendeln svängde för långt tillbaka förra året”, sade handelsministern Leif Pagrotsky när han presenterade projektet på Comdex-mässan i Göteborg.
Astra Zeneca krävs på 167 Mkr Astra Zeneca riskerar att få betala 167 Mkr till de minoritetsägare som fick sina aktier tvångsinlösta i samband med fusionen mellan Astra och Zeneca. En skiljenämnd fastslog priset för tvångsinlösen till 173 kronor per aktie. Minoritetsägarna ansåg dock priset vara för lågt och kräver nu 30 kronor mer per aktie. Det blir Södertälje Tingsrätt som får ta ställning till minoritetsaktieägarnas krav. Astra Zeneca avfärdar kravet.
DAGENS NYHETER
”Löneklyftan lika stor som 1994” Löneklyftan mellan kvinnor och män är i dag lika stor som för åtta år sedan, 22 procent, visar en färsk LO-rapport. ”Lönerna i kvinnodominerade branscher måste höjas kraftigt”, säger Wanja Lundby-Wedin på DN Debatt. ”Vi måste ändra relativlönerna på svensk arbetsmarknad, vilket bland annat innebär att andra grupper måste avstå från att kompensera sig för en ökad lönebetalningsförmåga i offentlig sektor. Någon annan väg finns inte.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.