Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Årets värsta bottennapp på börsen Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen till nytt årslägsta. Närmare 30 bolag noterade på torsdagen bottennivåer. Av dem är flertalet mer eller mindre beroende av telekomsektorn, däribland Telia, Tele2 och Investor. “Kunderna mår dåligt och gör nästan ingenting”, säger Knut Pedersen, aktiechef på Nordea Securities. För familjen Wallenbergs maktbolag Investor var torsdagen en svart dag eftersom bolaget äger aktier i flera av de bolag som sjönk mest.
Så räddar Treschow Ericssons emission Ericssons ordförande Michael Treschow har kastat fram köttbenet som ska få de institutionella ägarna att gå med på bolagets rekordemission. Före extrastämman nästa torsdag presenteras en ny arbetsgrupp, med företrädare för både kapitalstarka och röststarka ägare. De ska utreda rösträttsfrågan fram till nästa bolagsstämma. ”Skilt från beslutet om nyemission kommer en arbetsgrupp att ta fram ett förslag på hur man ska minska rösträttsskillnaderna i Ericsson. Förslaget kommer att vara klart i god till till nästa stämma”, säger en källa.
”Raset är inte vårt fel” Tele2s storägare är kallsinniga till Tele2-chefen Lars-Johan Jarnheimers vädjan att sluta låna ut aktier till hedgefonder, som spekulerar i nedgång genom så kallad blankning. Hedgefonderna å sin sida tycker inte att Tele2s kursras är deras fel. Björn germer, förvaltare för SEB:s hedgefond påpekar att de aktier som blankas så småningom måste köpas tillbaka och att effekten på aktiekurserna därför torde vara liten.
NCC gör årets största affär I dag kan en av årets största fastighetsaffärer komma att presenteras. Enligt uppgifter på marknaden är det NCC som säljer ut större delen av sina fastigheter. NCC bjöd ut fastighetsportföljen i våras och budgivningen har skett under våren. Värdet på affären är cirka 3 miljarder kronor, bland de fastigheter som i så fall säljs finns bolagets huvudkontor i Solna och Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm.
SVENSKA DAGBLADET
”Planerna var för optimistiska” Sveriges Mr Mobile, Östen Mäkitalo vid Telia Mobile, är inte förvånad över att några av de som fick UMTS-licenser nu vill backa från sina offerter. ”De planer som låg till grund för licenserna var väldigt optimistiska, men som jag kan se det har det inte hänt någonting som kan vara skäl för omförhandlade licenser”, säger Östen Mäkitalo.
Sahlin lovar strid mot sjuktalen Att pressa tillbaka sjuktalen eller ohälsotalet är den allt överskuggande politiska uppgiften den kommande mandatperioden. ”Om vi vinner valet är det huvuduppgiften”, säger näringsminister Mona Sahlin som är ansvarig för en stor del av problemkomplexet. ”Det kan handla om utökat rehabiliteringsansvar för arbetsgivarna, och ökade kostnader för sjukskrivningar om åtgärder uteblir som förbättrar arbetsmiljön. En sak är helt säker – arbetsgivarna kommer att få betala en större del av “kalaset”, säger hon.
DAGENS NYHETER
Kritik mot Assa Abolys nyemission Låskoncernen Assa Abloys får kraftig kritik för den riktade emission som styrelsen driver igenom. Institutionerna kräver andra villkor framöver. ”Vi förordar att företrädesrätten bör användas vid kontanta nyemissioner”, säger Thomas Ehlin, ansvarig för ägarstyrning på Nordea fonder som röstade nej till emissionen. Bland kritikerna fanns även Första AP-fonden och Folksam.
Finansdirektör tar affärerna och sticker Länsförsäkringars finansdirektör, Bo Ennerberg, lämnar bolaget för att starta eget. Med från sin gamla arbetsgivare tar han sina medarbetare och ett förvaltningsuppdrag på 7 miljarder kronor, utan att betala någonting. När ABN Amro tog över del av företagets förvaltning fick de betala 1,3 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.