Laddar

Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Greenspan hjälper plågat Wall Street Alan Greenspan, chef för USAs centralbank, har pumpat ut pengar på finansmarknaden för att hjälpa börserna i New York att öppna. Marknadens aktörer räknar nu med att Federal Reserve snart ska sänka styrräntan för att avvärja en finansiell kris när USA-börserna öppnar. ”Det måste finnas pengar där ute, och de måste vara billiga”, säger Mats Kinnwall, chefsanalytiker på Handelsbanken.

Företag flyr högriskländer Det internationella riskkonsultbolaget Control Risk Group rekommenderar i dag total evakuering av all utländsk personal i de tre länderna Afghanistan, Pakistan och Jemen till följd av USA:s hot om vedergällning. Högsta risknivå gäller och utländska företag flyr nu. Svenska företag på plats är Ericsson, Volvo, ABB och Tetra Pak, som redan i onsdags evakuerade de anställda svenskarnas familjer ut från Pakistan. “Vi har tre säkerhetskategorier. Dessa tre länder ligger nu i kategori ett, akutkategorin”, säger Jörgen Haglind, informationsdirektör på Tetra Pak

IT Provider lovar inget om Adcore Adcore säger att bolagets nyemission är garanterad till 60 Mkr av ett konsortium dominerat av grundaren Christer Jacobsson och riskkapitalbolaget IT Provider. Men IT Providers VD Johan Hernmarck lovar ingenting. ”Vi har egentligen bara ställt upp med ett lån mot vad vi tycker är hyggliga säkerheter. Det är inte säkert att vi väljer att konvertera lånet till aktier”, säger Johan Hernmarck.

FINANSTIDNINGEN Leverantörskaos kan slå mot Autoliv Autolivs VD Lars Westerberg varnar för ansenliga ekonomiska konsekvenser i spåren av terrorattackerna mot USA. Huvuddelen av produktionen står still hos Ford, Chrysler och GM på grund av den avstannade flygtrafiken. ”Oavsett när fabrikerna sätts i gång räknar jag med rätt stort trassel i leverantörskedjan, ja, antagligen jobbiga störningar i hela systemet. En besvärlig ryckighet”, säger Lars Westerberg som även varnar för komponentbrist i de egna produktionsanläggningarna på sikt.

Ovisst för exporten Större svenska exportföretag som Atlas Copco, Ericsson, Volvo och SCA är ense om att USA-attacken får industriella efterverkningar. Stor osäkerhet råder om hur kundbeteendet har påverkas av terrordådet. ”Det vore rent märkligt om det inte blev någon påverkan”, säger Hans Meyer på Atlas Copco, som dock inte vill sätta siffror på eventuellt intäktsbortfall.

SVENSKA DAGBLADET Jätteförluster för flyget Färre resande och höjd säkerhet pressar de amerikanska flygbolagen. IATA, flygbolagens organisation, uppskattar att flygstoppet efter terrordådet i USA kan kosta 100 miljarder dollar. Även europeiska bolag drabbas hårt; med de senaste dagarnas fall har kursen för SAS-aktien halverats sedan i juli. ”Det som såg ut att bli ett dåligt år för flygbolagen håller på att vändas till ett mycket, mycket dåligt år”, säger en flyganalytiker på ABN Amro..

Notan för terrordådet växer På torsdagen uppskattade försäkringsbolagen kostnaderna efter attackerna mot World Trade Center till det dubbla – 200 miljarder kronor – jämfört med på onsdagen. Därmed skulle den svarta tisdagen för försäkringsbolagen överträffa orkanen Andrews härjningar 1992. På en punkt kan de komma billigare undan: försäkringsbeloppet för tvillingtornen täckte bara ett av dem, enligt tidningen The Guardian. Ägaren, hamnmyndigheterna i New York och granndelstaten New Jersey, tyckte att det var helt osannolikt att båda tornen skulle kunna kollapsa på samma gång. DAGENS NYHETER

Inflationen över målet Inflationstakten har gått över det tak som satts upp av Riksbanken. Enligt Statistiska centralbyrån steg både konsumentprisindex och den underliggande inflationen med 3,1 procent i augusti, jämfört med samma månad förra året. Prisökningen är något snabbare än vad marknadsbedömare hade räknat med. Bakom uppgången i augusti ligger prishöjningar på kläder och el liksom även vid resturanger och hotell samt för järnvägsresor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.