Morgonens nyheter i korthet

Astrafusionen ett lyft för Sverige. Halva Telia borta på börsen. Läs vad morgontidningarna skriver idag.

DAGENS INDUSTRI Astrafusionen ett lyft för Sverige. Farhågorna inför Astras fusion med brittiska Zeneca kom på skam. Läkemedelsjätten har investerat mer än 6 miljarder kronor i Sverige sedan 1999. Det är mer än i något annat land där bolaget är verksamt. Astra Zeneca har anställt 1.600 personer under samma period och i fjol ökade exporten från Sverige med 50 procent till 25 miljarder kronor. “Det är lätt att förstå oron inför fusionen. Spåren efter Pharmacia förskräckte lite grann. De hade ju så klart dragit ned på verksamheten i Sverige. Men vi försökte förklara att Astra Zenecas strategi gick ut på att fortsätta att satsa i Sverige”, säger Staffan Ternby, informationschef på Astra Zeneca.

Assidomäns wellpapp tillbaka till börsen. Assidomäns wellpapprörelse, som såldes i början av året, ska tillbaka till börsen om ett och ett halvt år. Då ska köparen, nederländska Kappa Packaging, börsnoteras. Först ska dock nederländarna plocka fram 1 miljard kronor i synergivinster från köpet. “Målet är att börsnotera bolaget. Det mest troliga tillfället är någon gång under första halvåret 2003”, säger Frits Beurskens, VD i Kappa Packaging.

FINANSTIDNINGEN 4 miljoner – per jobb. Nästan fyra miljoner kronor har vart och ett av regeringens så kallade gröna jobb kostat skattebetalarna. Regeringen får nu besk kritik från de forskare som fått i uppdrag att granska miljardsatsningen. ”För det första är det väldigt svårt att mäta sysselsättningseffekterna av dessa program. För det andra har de förmodligen inte haft några större effekter”, säger Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet, som har fått regeringens uppdrag att granska resultatet miljardsatsningen.

Halva folkaktien borta. Banksatsningen hjälpte föga. I dag nådde Telia en ny bottennotering och därmed är halva folkaktien borta. Det gick inte så bra när Telia börsnoterades och svenska folket blev aktieägare. På måndagen fortsatte raset och för första gången handlades aktien så lågt som 42 kronor. Därmed hade aktien rasat med mer än 50 procent från introduktionskursen på 85 kronor.

SVENSKA DAGBLADET Konjunkturen slår mot bilförsäljningen. Konjunkturförsvagningen i Sverige gör sig påmind i fordonsstatistiken för augusti månad. Enligt bransch- och intresseföreningen Bil Sweden, tidigare kallad Bilindustriföreningen, minskade nyregistreringen av lastbilar med 7,6 procent i augusti, jämfört med motsvarande månad förra året.

En halv miljon har korttidsjobb. Den svenska arbetsmarknaden har bytt ansikte under 1990-talet. De tidsbegränsade anställningarna som tidigare var färre än 10 procent har ökat mycket kraftigt. I dag har över en halv miljon personer tidsbegränsade anställningar. Det motsvarar drygt 14 procent av alla anställda. För tio år sedan var de runt 9 procent.

DAGENS NYHETER Minskade upplagor för dagspressen. Både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter minskade sin upplaga under första halvåret i år, visar färsk statistik. De flesta tidningar valde dock att inte redovisa några siffror alls. Under första halvåret i år minskade Svenska Dagbladets upplaga med 6 500 exemplar per vardag, medan Dagens Nyheter minskade 2.600 exemplar under samma tid, visar färska siffror från Tidningsstatistik (TS).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.