Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Telias okända bonus En dryg handfull svenska och internationella banker fick en hemligt fördelad extrabonus när staten sålde ut Telia förra året. Ena bonusdelen på 70 Mkr fördelades i proportion till aktieförsäljningen. Men 40 Mkr fördelades efter en subjektiv bedömning av bankernas insatser. De två aktörer som delade huvudansvaret för den globala försäljningen, UBS Warburg och Morgan Stanley Dean Witter fick 13 respektive 5 Mkr. Av de banker som hade huvudansvaret för försäljningen av aktier i Norden fick SEB 13 Mkr, Carnegie 6 Mkr, Handelsbanken 3,1 och Nordbanken 1,7 Mkr.

”Värsta härvan sedan Trustor” Skandalbolaget Autofill, som blev utslängt från Stockholmsbörsen förra året, är i nytt blåsväder inför stämman om en dryg vecka. Ett erbjudande har gått ut till aktieägarna att teckna aktier i två nya bolag, Netgas och Sea Power, där Autofills styrelseordförande Inge Pettersson är styrelseordförande respektive VD. “Värsta härvan jag sett sedan Trustor och Net Capital”, säger Gunnar Ek från Aktiespararna om bolagets försök att parallellt söka finansiering till tre olika bolag.

Sven-Olof Johansson friad Finansmannen Sven-Olof Johansson friades på torsdagen i det återstående skalbolagsmålet vid Stockholms tingsrätt. Åtalet gällde medhjälp till grov oredlighet mot borgenär och härrörs till 1993 och 1994 då bolagen Team Jelbe, Ikanga, Spånga Livs och JL Consulting bytte ägare. Sven-Olof Johansson lånade ut pengar till köpen och gjorde därmed de illegala affärerna som följde i nästa steg möjliga. Bolagen tömdes på pengar och staten undanhölls 24 Mkr som skulle gått till beskattning. “Det går inte att bevisa. Hans tankevärld går inte att lägga fram på rättens bord”, säger åklagaren Leif Bäckmalm.

FINANSTIDNINGEN Hårdare krav på Astra Zeneca Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA oroas alltmer över den medicinska säkerheten och antalet nya godkända läkemedel minskar drastiskt. Det får analytikerna att prioritera ned bolag med starka forskningsportföljer och istället välja konkurrenter som klarat sig förbi nålsögat. Utvecklingen är dåliga nyheter för Astra Zeneca, vars produkter Crestor och Faslodex just nu befinner sig under luppen hos FDA.

Allgons antenner till salu Allgons affärsområde för tillverkning av mobilantenner, Allgon Mobile Communications, AMC, är till salu. Sedan en tid tillbaka pågår samtal med tänkbara köpare. ”Vi har aktiva diskussioner med ett antal intressenter, där vi antingen säljer det eller ingår ett partnerskap med någon aktör och kvarstår som delägare”, säger Allgons VD Jeff Bork, som hoppas att affären kan vara i hamn redan i höst.

SVENSKA DAGBLADET Tunga fack kräver höjd a-kassa LO, TCO, Saco och Metall skärper tonen om a-kassan. Att höja den högsta ersättningen under de 100 första dagarna räcker inte. Höjningen måste omfatta hela försäkringsperioden på 300 dagar, menar de fackliga organisationerna och Metall. Kravet är adresserat till budgetförhandlarna från regeringen och samarbetspartierna.

AP-fonder har tappat 10 miljarder Första och Fjärde AP-fonden förlorade nästan 10 miljarder kronor under årets första halvår. Första AP-fonden förlorade 5,9 miljarder kronor. Värdeminskningen motsvarar drygt 4 procent av kapitalet. Marknadsvärdet på fondens tillgångar vad vid halvårsskiftet 130 miljarder kronor. Fjärde AP-fonden redovisade en förlust 4 miljarder kronor, eller 2,9 procent av kapitalet.

DAGENS NYHETER Miljardfiasko för Vattenfall Kraftbolaget Vattenfall har förlorat uppskattningsvis en miljard kronor på de tilläggstjänster man försökt sälja till elabonnenterna. Det bolag som företaget startade för dessa kringtjänster, Sensel, ska nu på ett eller annat sätt avvecklas. Några exakta siffror för hur mycket felsatsningen kostat vill Vattenfall inte ge. I kampen om kunderna startade också Vattenfall bolag för bland annat e-handel med försäkringar och för bredband. Inte heller dessa satsningar bedöms som lyckosamma, åtminstone inte i dag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight