Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Magra år väntar Telia Fyra års börsuppgång är bortsopad för de europeiska telekombolagen och ytterligare några magra år väntar innan vinsterna är tillbaka på 1999 års nivåer, spår Merrill Lynch i en färsk rapport och skriver att det är den förväntade vinstutvecklingen först år 2005 som kan motivera ett köp av Telia-aktier. Även Morgan Stanley nedgraderar sin syn på flera av de stora europeiska telekomoperatörerna, delvis till följd av att man skruvar ned förväntningarna på intäkter från GPRS.
Karo Bio börsens bästa forskare Karo Bio är börsens bästa bioteknikbolag, anser Sveriges ledande branschanalytiker. Framför allt två projekt i Karo Bios forskning har förutsättningar att bli stora succéer – dels samarbetet med Merck kring det kvinnliga könshormonet östrogen, dels samarbetet med Bristol Myers Squibb kring sköldkörtelhormon. Karo Bio placeras också i topp när det gäller chans till kursökning för aktien, tillsammans med Biacore.
Konkurserna blir fler igen Antalet konkurser fortsätter att öka i takt med att konjunkturen viker. Under perioden januari-augusti var antalet företagskonkurser 4 120, vilket motsvarar en ökning med 13 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik som affärs- och kreditupplysningsföretaget UC som även spår att ökningstakten att accelerera under årets sista månader.
FINANSTIDNINGEN Custos öppnar för Adcore-köp Investmentbolaget Custos överväger att köpa loss den lönsamma delen av den krisdrabbade IT-konsulten Adcore. ”Vi funderar lite på det men mycket mer än så kan jag inte kommentera”, säger Custos vd Christer Gardell. Enligt uppgift ska Custos ha börjat skissa på en affär som bygger på att integrera “friska” delar av Adcore med den av Custos delägda IT-konsulten Acando. Custos intresse väcktes efter samtal med nya Adcoreledningen i slutet av förra veckan och rör i första hand Adcores dominerande rörelse, den i Stockholm, med flera hundra anställda.
Majoritet för s + v Vore det val i dag skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet få majoritet i riksdagen, även om miljöpartiet åker ur. Det visar Finanstidningen/Demoskops väljarbarometer för augusti. Barometern visar att vänsterblocket gjort en rejäl framryckning under sommaren. Tillsammans får de två röda partierna, socialdemokraterna och vänsterpartiet, nästan hälften – 49,9 procent – av väljarsympatierna. Centern fortsätter dock tappa från 8,4 procent i juni till 6,4 procent i augusti.
SVENSKA DAGBLADET Dragkamp i Astra-toppen Från början var fem av tio befattningshavare i läkemedelsjätten Astra Zenecas verkställande ledning svenskar. Nu är bara tre kvar. Enligt vad Näringsliv erfar kan det bli ännu färre; en intern dragkamp pågår om vem som ska efterträda den svenske forskningsdirektören Claes Wilhelmsson. Enligt uppgift kan även denna post komma att besättas med en icke-svensk. Bland analytiker är dock en annan svensk i ledningsgruppen, Martin Nicklasson, chef för Astra Zenecas största terapiområde mage och tarm, hetaste tipset som efterträdare till Claes Wilhelmsson.
Cadillac vill ha draghjälp av Saab Saab och Cadillac ska inleda ett omfattande försäljningssamarbete i Europa, det avslöjades i Frankfurt på måndagskvällen vid en träff med General Motors högsta ledning, inför starten på den stora bilsalongen. Cadillac vill ha draghjälp av den nya, mera exklusiva försäljarrepresentation som Saab Automobile håller på att bygga upp. Målet är att öka Cadillacs försäljning från knappt tusentalet bilar i Europa till betydligt fler.
DAGENS NYHETER Svensk turistnäring slår rekord Turismen är en av Sveriges starkaste exportindustrier och den basnäring som har den starkaste tillväxten. Under årets sju första månader har den utländska turismen skapat 3,5 miljoner gästnätter, en ökning med 9 procent jämfört med samma tid i fjol, och för första gången på många år börjar nu Sverige ta marknadsandelar från andra länder. Samtidigt ökar den inhemska turismen i Sverige och svarade under de sju första månaderna för 9,2 miljoner turistnätter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.