Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Riksbankens euroköp pressar ned kronan. Så gott som alla stora spelare på valutamarknaden säljer svenska kronor just nu, även Sveriges Riksbank. Varje morgon under de senaste fyra veckorna har Riksbanken sålt nästan en halv miljard svenska kronor. Detta har bidragit till att försvaga kronan, enligt flera handlare och analytiker på den svenska valutamarknaden.
Institutionerna ratade IT-aktier. Byggföretagen Skanska och JM tillhörde institutionernas favoritaktier i fjol. Båda hade en stark kursutveckling på en i övrigt fallande börs. De stora placerarna lyckades samtidigt hålla sig borta från kursrysarna i IT-branschen. Av institutionernas tio mest ägda aktier hade sju en bättre kursutveckling än Stockholmsbörsen som helhet, enligt årets upplaga av Ägarna och makten från SIS Ägarservice.
FINANSTIDNINGEN
Sockrat bud blev surt. Amerikanska Sanminas bud på Segerström & Svensson möter nu skepsis från storägarna. Budvärdet har rasat 30 procent. “Styrelsen följer utvecklingen med ytterlig noggrannhet just nu”, säger Johan Norman i egenskap av storägare och styrelsemedlem i Segerström.
Riksbanken ger staten extra intäkter. Staten kommer att få 28,2 miljarder i extraintäkter från Riksbanken. Pengarna ska användas för att betala av på statsskulden. Riksbanksfullmäktige föreslog på onsdagen att Riksbanken ska leverera 8,2 miljarder kronor till staten för räkenskapsåret 2000. Därtill föreslås en extra engångsutdelning på hela 20 miljarder. Riksdagen tar beslut i ärendet senare i vår.
SVENSKA DAGBLADET
Botten ur för telekomaktier. Botten har helt gått ur den europeiska telekommarknaden. På onsdagen föll teleaktierna kraftigt och sopade därmed bort hela den kraftiga uppgång som branschen var med om under slutet av 1999 och början av 2000. Nedgången sätter hård press på några av de stora telebolagen som behöver dra in pengar från börsen för att betala sina enorma lån. Ju mer kurserna faller, desto svårare blir det att få in tillräckligt med pengar.
Trustorrättegången: Jisander hårt ansatt. Stefan Lindskog, likvidator i Trustor, gick hårt fram i sitt förhör med Thomas Jisander. Också Lord Moynes två advokater försökte överbevisa den 34-årige göteborgaren om att han tillsammans med Peter Mattsson, Lord Moyne och den efterlyste Joachim Posener plundrat investmentbolaget Trustor genom att köpa bolaget med dess egna pengar. En mängd dokument lades fram som bevis. Men Thomas Jisander hade väldigt dåligt minne eller skyllde på sin kusin, Joachim Posener. Inte ens ett papper med hans egen namnteckning ville han kännas vid.
DAGENS NYHETER
Posten drar sig ur giro-affären. Det blir ingen sammanslagning av Postgirot och Bankgirot. Postens styrelse beslöt på onsdagen att dra sig ur avtalet med Bankgirots ägare, Svenska Girot. Postens styrelse kallades in till ett extra styrelsemöte och fattade då beslutet att dra sig ur avtalet med Svenska Girot. I avtalet finns en klausul som säger att parterna har rätt att dra sig ur affären om det inte går att få ett godkännande från myndigheterna senast den 15 februari. Postens motiv är att den rättsliga prövning som Konkurrensverket inledde skulle ta för lång tid att genomföra. Det skulle kunna ta upp till tio månader innan ett definitivt besked kunde ges om Postgirots framtid.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.