”Motvinden kommer att öka”

Onsdagens siffror från SCB visar på att Sveriges ekonomi är stark i nutid, men motvinden väntas öka, skriver Handelsbanken.
Hushållen
Foto: Johan Nilsson / TT

Under onsdagen kom färska siffror från SCB som visar på att BNP-indikatorn ökade med 0,7% i maj jämfört med tidigare månad. Samtidigt ökade även produktionen inom näringslivet med 0,8% i maj jämfört med april och hushållskonsumtionen steg med 0,7%. Dock minskade industrins totala orderingång med 5,5% jämfört med april.

I en kommentar skriver Handelsbanken att stigande räntor och minskad global efterfrågan kommer göra så att motvinden för svensk ekonomi ökar framöver.

”För närvarande är ekonomin mestadels stark, även om hushållen pressas av inflationen och stigande räntor. Inte minst har Sverige en stark arbetsmarknad och produktionen inom näringslivet har varit stark trots fortsatta leveransproblem. Dock kommer motvinden, enligt vår syn, att öka då den globala efterfrågan tydligt vänder ned och då Riksbanken höjer räntan snabbt för att få bukt med den skyhöga inflationen. Vi väntar oss att denna kombination kommer att resultera i en svag BNP-tillväxt och stigande arbetslöshet”, skriver de.

Swedbank skriver att datan på det hela taget överraskade positivt.

”[M]en vi förväntar oss att BNP-tillväxten kommer att avta under de kommande månaderna eftersom den höga inflationen och de högre räntorna dämpar hushållens konsumtion och företagens investeringar”, skriver banken.

Nordea skriver i sin kommentar att de kortsiktiga utsikterna är blandade.

”Situationen för leveranskedjorna förbättras, vilket talar för att att produktionen återhämtar sig i de mest utsatta sektorerna såsom bilindustrin. Trots att de månatliga siffrorna är volatila tar vi tillbakagången i orderingången som ett tidigt tecken på att den globala efterfrågan avtar. Vi väntar oss att hushållens konsumtionen till slut förlorar momentum de kommande månaderna då högre priser och räntor kommer att gå ut över utgifterna”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.