Näringslivstoppar deppar om världsekonomin

Mer än tio år efter den globala finanskrisen ser stiftelsen World Economic Forum dystert på världsekonomin. Beslutsfattare inom näringslivet i 141 länder uppger i WEF:s årliga rapport att de känner djup osäkerhet och lågt förtroende.

Sverige hamnar på åttonde plats på listan, ett hack högre upp jämfört med i fjol.

Den schweiziska stiftelsen World Economic Forum, mest känd för anordnandet av den årliga toppkonferensen i Davos, har i en ny rapport rankat 141 ekonomier efter konkurrenskraft.

Listan baseras på offentlig statistik och en enkätundersökning bland 13 000 beslutsfattare inom näringslivet.

Vart och ett av länderna som studerats har betygsatts på en skala från ett till 100. Det genomsnittliga betyget blev 61 – långt ifrån det ideal World Economic Forum förespråkar där det saknas ”begränsningar för produktionstillväxt”.

Singapore tar över förstaplatsen på listan och puttar ner förra årets toppland USA till andra plats.

Sverige hamnar på åttonde plats – ett hack högre upp jämfört med förra året. Sverige får beröm för bland annat för landets makroekonomiska stabilitet, folkhälsa och finansiella system.

På poängskalan från 1 till 100 blev Sveriges betyg 81,2, en försämring jämfört med föregående år. Anledningen till att Sverige ändå klättrar på listan är att även andra länder fått försämrat betyg.

Undersökningen har analyserat tolv faktorer för tillväxt, bland annat infrastruktur, innovation, arbetsmarknad, makroekonomiska faktorer och hälsa.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.