Post Gamestop: Nasdaq bevakar sociala medier

Börsoperatören Nasdaq håller ett vakande öga över sociala medier och kan införa handelsstopp om kommunikation på desamma kan paras ihop med ovanlig aktivitet i en aktie.
Post Gamestop: Nasdaq bevakar sociala medier - nasdaq-900
Foto: Seth Wenig/TT
Det uppger Nasdaqs vd Adena Friedman i intervju med CNBC.

Uttalandena ska sättas i samband med de senaste dagarnas uppmärksammade handel i Gamestop-aktien, som rusat med hundratals procent sedan användare på nätforumet Reddit attackerat blankare genom optionsmarknaden och klämt flera hedgefonder och blankningsspecialister.

“Om vi anser att det skett manipulation kommer vi kontakta ekobrottsmyndigheten och finansinspektionen, som kan inleda en utredning”, sade Nasdaq-vd:n Adena Friedman.

Gamestop-aktien har likt flera andra aktier, bland annat Blackberry som också omtalats på forumet, handelsstoppats de senaste dagarna på grund av den höga omsättningen och kraftiga uppvärderingar.

Tidigare under onsdagen har så väl hedgefonden Melvin Capital och blankningsspecialisten Citron Research uppgett att blankningspositioner har täckts, vilket troligtvis har bidragit till den mastiga stegringen av Gamestops aktiekurs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.