Nasdaq testar bitcoin-teknik

Nasdaq OMX Group sällar sig nu till de storföretag inom teknik och finans som testar tekniken bakom den digitala valutan bitcoin.

Om testerna faller väl ut kan det bli aktuellt att Nasdaq använder den så kallade blockchain-tekniken för transaktioner på sina börser, skriver Wall Street Journal.

”Att använda blockchain är en naturlig digital utveckling för hantering av fysiska värdepapper”, citeras Nasdaqs vd Robert Greifeld ha sagt. Han sade vidare att tekniken har potential att inte bara gynna bolagets kunder utan även de globala kapitalmarknaderna.

Nasdaq ska inleda ett pilotprojekt på Nasdaq Private Market, en marknadsplats som lanserades i januari 2014 för bolag som är i skedet före en börsnotering. Plattformen har i dagsläget över 75 privata företag anslutna. Tanken är att blockchain-tekniken ska kunna ersätta dagens system som till stora delar är manuellt med dokument som hanteras av jurister som verifierar transaktioner.

Blockchain kan ses som ett decentraliserad huvudbok där alla aktörer är med och verifierar samtliga transaktioner som sker. Förutom att användas för den digitala valutan bitcoin är det allt fler som nu fått upp ögonen för tekniken och menar att den kan användas till alla möjliga typer av transaktioner.

En av de som uttalat sig om tekniken är UBS investeringschef Oliver Bussman. Han sade förra året att blockchain är den största omvandlande kraften i finanssektorn och att den potentiellt kan ha långtgående  konsekvenser för banker och andra firmor i sektorn.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.