Nedgång väntas på börsen

Det ser ut att bli något nedåt på Stockholmsbörsen i torsdagens öppning efter de två föregående dagarnas större uppgångar. Flera bolag har meddelat sänkta eller indragna utdelningar på morgonen.

Vid klockan 8.20 pekade de europeiska terminerna på en öppning ned omkring 2,5 procent. Vid samma tidpunkt var förhandeln hos IG-markets ner i häradet 3 procent för Stockholmsbörsens OMSX30-index. De amerikanska terminerna var då ner omkring 1,5 procent, trots att USA tagit ytterligare ett steg närmare att ro i land det gigantiska stödpaketet om 2.000 miljarder dollar.

New York-börserna stängde upp ett par procent på onsdagen efter en liten avmattning. I Asien var utvecklingen blandad med en nedgång på 4,5 procent i Tokyo medan de kinesiska börser befann sig 0,5-0,8 procent ned. Oljepriset har backat tillbaka ner under 30-dollarsnivån som uppnåddes under onsdagskvällen.

Sandvik ska spara 1,5 miljarder under 2020, meddelade verkstadsbolaget och sänker samtidigt utdelningen till 3 kronor per aktie från det tidigare förslaget om 4:50 kronor, med hänvisning till det instabila marknadsläget.

Atlas Copco ansluter sig också till bolagen som nu ser över utdelningen för 2019 och väljer att senarelägga det andra utdelningstillfället om av den totala utdelningen om 7:00 kronor.

Billerud Korsnäs kommer också att minska på utdelningen och drar tillbaka den tidigare föreslagna extra utdelningen om 4:30 kronor per aktie.

Även Medicover, som rusade 18 procent på onsdagen efter en rekommendationshöjning, har beslutat att dra tillbaka förslaget om utdelning till årsstämman, som tidigare annonserats i bokslutskommunikén och som var 0:05 euro per aktie.

Kredithanteringsbolaget Intrums resultat kommer att påverkas negativt av covid-19 under en “begränsad period”, meddelade bolaget på onsdagen och sade samtidigt att det inte längre finns förutsättningar för bolaget att nå tidigare uppsatta mål.

Den avmattande efterfrågan från Beijer Almas kunder som aviserades i samband med bokslutskommunikén i februari har fortsatt under inledningen av 2020, skrev bolaget i ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagskvällen efter börsstängning.

Morgonens rekommendationer:

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för hjälmbolaget Mips till köp från behåll. Riktkursen är 260 kronor. Aktien stängde på 209 kronor på onsdagen.

* Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp i mobilspelbolaget G5 medan rådet för verkstadsbolaget Epiroc är neutral. G5 har knappt påverkats av coronaviruset då flertalet anställda kan arbeta hemifrån, konstaterar tidningen. Epiroc har rasat på börsen och tuffa tider väntar. Tack vare bolagets eftermarknad väntas det dock klara sig väl.

* Nordea Markets sänker riktkursen för Nobia till 64 kronor från 79 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 35:50 på onsdagen och den har fallit med 49 procent sedan årsskiftet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här