Nedgång väntas på Stockholmsbörsen

Förra veckans avslutande press på Stockholmsbörsen väntas hålla i sig i inledningen på måndagens handel, av omvärldsbörsernas utveckling att döma.

Terminerna för paneuropeiska storbolagsindexet Euro Stoxx 50 indikerade -0,4 procent vid 08.30-tiden medan tyska Frankfurtbörsens DAX-termin indikerade -0,1 procent.

Bland de största börsbolagen har H&M meddelat något starkare novemberförsäljning än väntat och Stora Enso gör ett nytt försök att bli av med ett tyskt bruk.

I fredagens New York-session stängde det breda storbolagsindexet S&P 500 0,5 procent lägre än vid Stockholmsbörsens stängning, i nominella termer. Nu på måndagsmorgonen ses terminen för S&P 500 dock 0,3 procent över sitt fair value från fredagskvällen, innebärande viss återhämtning.

Asienbörserna, undantaget fastlands-Kina, har överlag backat på måndagsmorgonen.

När det gäller det i nuläget välbevakade oljeprisraset fortsatte frontmånadersterminerna för Brent- och WTI-råolja nedåt under den sena fredagen för att sedan sätta nya lägstanivåer under natten till måndagen. Nu på morgonen har viss återhämtning skett.

Klädkedjan H&M:s totala försäljning, inklusive moms och exklusive valutakursförändringar, ökade med 10 procent under november, jämfört med samma månad föregående år. Utfallet slog därmed snittförväntningar om en total försäljningsökning om 9,1 procent, enligt en analytikerenkät från SIX News/Inquiry Financial.

Under det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal, september-november, sålde H&M totalt för 42,6 miljarder kronor. Väntat var 42,2 miljarder.

Stora Enso gör ett nytt försök att sälja tyska Uetersen bruk. Nu är det ett private equity-bolag som köper för 7 miljoner euro kontant, innebärande att Stora Enso kommer att boka en resultatmässig engångspost om cirka 30 miljoner euro i det innevarande fjärde kvartalet. Skogskoncernens senaste försäljningsförsök av bruket stoppades av tyska konkurrensmyndigheter.

Nokias Here-verksamhet har tecknat ett avtal med kinesiska internetsökbolaget Baidu.

Bland de senaste rekommendationsförändringarna har HSBC:s analytiker sänkt de svenska storbankerna SEB och Swedbank, i båda fallen från neutral till undervikt.

Goldman Sachs har tagit bort Africa Oil-aktien från sin lista över särskilt köpvärda aktier, så kallad ”conviction buy”.

Tidningen Dagens Industri köprekommenderar Gunnebo i måndagens utgåva.

Aktiespararna råder nu sina medlemmar att acceptera Geberits uppköpsbud på Sanitec. Budet är i nuläget på 97 kronor per aktie kontant.

C-Rad bekräftar i ett pressmeddelande att man är involverade i en patenttvist vid Stockholms tingsrätt. Motpart är bolaget Beamocular, med C-Rads tidigare vd som styrelseordförande och C-Rads tidigare systemutvecklare som vd.

Bland dagens tyngre makrostatistik finns den amerikanska industriproduktionens novemberutfall, schemalagd till klockan 15.15 svensk tid.

På den penningpolitiska fronten inleder Riksbanken i dag sitt tvådagarsmöte. Penningpolitiskt besked från mötet väntas i morgon, tisdag, klockan 09.30.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Moberg Pharma