Nedgångar på Stockholmsbörsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde fredagen med att stiga några tiondelar i den inledande handeln. Därefter har dock tonen ändrats något, och en timme in i handeln pekar i stället pilarna nedåt.

SCA har överraskat med en ny omorganisation, och Hemtex tackar ja till ICA-bud.

SIX Generalindex är klockan 09.58
ner 0,3 procent till 477 medan OMXS30-index backar 0,5 procent till 1.495. Omsättningen är 2,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Börserna i New York stängde upp
med flera procent efter ytterligare en session med återhämtning. Stöd kom från stigande oljepriser och överraskande bra makrosiffror. I Asien har tonerna varit liknande under fredagen. Breda uppgångar verkar bli det som rundar av veckan i regionen. Börsen i Shanghai visade en uppgång på nästan 5 procent.

SCA har beslutat organisera om
företaget. Två divisioner ska skapas, en för hygien och en för skogsindustri. Utöver det ska bolaget även satsa 7,8 miljarder kronor i ökad massaproduktion i Timrå.

En uppdelning gör det lättare att
knoppa av skogsverksamheten, skriver Handelsbanken i en kommentar. SHB ser dock negativt på investeringsplanerna som var större än de 6 miljarder som banken räknat med. SCA-aktien stiger 4,7 procent.

Hemtex uppger i dag att styrelsen
enhälligt aktieägarna i bolaget att acceptera Ica-Gruppens offentliga uppköpserbjudande. Ica-Gruppens bud uppgår till cirka 719 miljoner kronor. Hemtex handlas oförändrad strax under budnivån.

Ica-Gruppen vill utöka utbudet
även på annat håll och ska börja sälja sakförsäkringar i oktober. Ica-aktien backar 0,9 procent.

Med bland dagens rekommendationer
finns HSBC som höjer SKF till behåll, från tidigare minska. SKF backar dock med 0,7 procent, i likhet med sektorkollegan Atlas Copco som är ned 1,0 procent.

Bloomberg rapporterar att Meda
undersöker möjligheter till försäljning av bolagets USA-verksamhet. Meda har dock ännu inte velat kommentera uppgifterna. Meda stiger 0,7 procent.

Intellectas styrelseordförande
Richard Ohlson samt vd:n Yann Blandy har ökat sina respektive aktieinnehav i bolaget. Aktien ökar 4,0 procent.

Skogsbolaget Rottneros förbättrade
sina delårssiffror i det andra kvartalet. Både omsättning och resultat höjdes jämfört med året innan. Aktien är dock ner 0,8 procent.

Kycklingbolaget Scandi Standard
lyckades vända minus till plus under det andra kvartalet, jämfört med i fjol. Scandi Standard hade en god efterfrågan i Sverige, men svagare i Norge. Rapporten gillas, aktien ökar med 3,5 procent.

Även en rad andra bolag
delårsrapporterar. Rusforest och Petrogrand släppte siffror i morse, och bolagen kunde visa på krympande förluster i andra kvartalet. Raysearch däremot vände fjolårets vinst till minus.

Rusforest faller med hela 13,5
procent, Petrogrand är oförändrad och Raysearch backar med 8,4 procent.

I övrigt fortsätter den
amerikanska centralbankskonferensen i Jackson Hole. Nolato håller kapitalmarknadsdag, och statistik väntas bland annat från USA.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

477    

-0,4    

+4,7

OMX Stockholm 30            

1495    

-0,5    

+2,1

SIX Return index             

893    

-0,4    

+8,1

SIX Sverige cykliskt 15      

412    

-0,5    

+3,3

SIX Sverige defensivt 15     

500    

-0,2   

+11,2

SIX Volatilitetsindex       

25,0    

+1,9   

+59,9

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.