Neurovive döms att betala för Ciclomulsions rättskostnader

Högsta domstolen avslår Neurovives överklagan och beslutar att forskningsbolaget ska ersätta det tyska bolaget Ciclomulsion för rättegångskostnader i Högsta domstolen med dels 531 899 kronor, varav 510 480 kronor avser ombudsarvode, dels 20 187 euro.
Neurovive döms att betala för Ciclomulsions rättskostnader - pengar-sedlar-affarsvarlden-700_binary_6868287.jpg
170415: Nya svenska sedlar (c) Göran Billeson / IBL Foto: IBL Bildbyrå

Detta meddelar Högsta domstolen i en dom i dag. 

Neurovive och det tyska bolaget Ciclomulsion ingick ett licensavtal år 2004 genom vilket Neurovive fick rätten att använda och utveckla produkter baserat på en viss farmaceutisk teknologi. En tvist mellan bolagen uppstod och i mars 2013 inledde Ciclomulsion ett skiljeförfarande för att fastställa bolagets rätt till royaltybetalningar samt andra anspråk. 

Processen har pågått sedan dess och en partiell skiljedom som utfärdades 2016 upphävdes av Hovrätten över Skåne och Blekinge, med undantag för den punkt som avsåg den av skiljedomstolen reserverade fråga, skrev Neurovive nyligen i rapporten för helåret 2018. 

Neurovive överklagade delar av domen till Högsta domstolen men har nu alltså fått avslag på överklagan och döms att betala för Ciclomulsions kostnader i Högsta domstolen.

I årsrapporten skrev Neurovive dessutom att pågående tvist med Ciclomulsion kan resultera i framtida betalningsförpliktelser, vilket kan påverka bolagets resultat och finansiella ställning negativt.

”Bolaget har inte reserverat för eventuellt kommande betalningsförpliktelser då beloppet ej går att beräkna i nuläget”, uppgav bolaget vidare.

Processen med skiljeförfarandet kan nu återupptas och en tidigare skiljedomstolen har ersatts av en ny skiljedomstol på begäran från Ciclomulsion. Den nya skiljedomstolen har avvaktat beslutet från Högsta domstolen innan de återupptar skiljeförfarandet med målet att meddela dom 2020, enligt rapporten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets