New York-börserna sjunker efter hökaktigt tal från Powell

New York-börserna backar på fredag eftermiddag efter ett hökaktigt tal från Federal Reserve-chefen Jay Powell vid Jackson Hole.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT

Powells besked var att centralbanken ”måste hålla på tills jobbet är klart”, det vill säga fortsätta med räntehöjningar för att tämja inflationen ned mot inflationsmålet på 2 procent.

Klockan 16.25 hade S&P 500-index backat 0,7% till 4 168 medan Nasdaq Compositie fallit 0,9% till 12 521.

Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell anser att Powell betonade Feds mål om att få ner inflationen ”och att ekonomin kommer att ta stryk som följd av fortsatta höjningar”.

”50 eller 75 punkters höjning är att vänta i september, jag lutar nog mer åt 75 punkter givet Powells hökaktiga ton. Powell framstod som duvaktig i juli och kompenserar nu med en mer hökaktig ton, vilket redan var väntat av marknaden”, säger Arnell till Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.