NGS slopar utdelningen

Svårbedömt läge inom vårdbemanning uppges ligga bakom den slopade utdelningen.

Bemanningsföretaget NGS redovisar ett rörelseresultat på 3,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (9,6) och rörelsemarginalen var 2,7 procent (6,0).

Det ska noteras att resultatet under fjärde kvartalet 2018 påverkades av engångsposter, både positivt och negativt. Rensat för dessa engångsposter uppgick rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2018 till 9,0 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 5,7 procent.

Resultat efter skatt blev 2,7 miljoner kronor (7,9). Resultatet per aktie uppgick till 0,29 kronor (0:88).

Nettoomsättningen uppgick till 133 miljoner kronor (160).

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2019. Utdelningen för 2018 var 1:00 krona per aktie.

NGS motiverar förslaget att för 2019 slopa utdelningen med att bolaget under nuvarande marknadsförhållande ska bevara sin goda betalningsberedskap.

“Detta med hänsyn tagen främst till det svårbedömda läget inom vårdbemanning, där det är osäkert hur länge inköpsstopp och restriktivitet i beställningar kommer att bestå”, skriver bolaget i bokslutsrapporten.

Under det fjärde kvartalet 2019 visade NGS en fortsatt svag utveckling med omsättnings- och resultattapp jämfört med föregående år.

“Verksamheten inom läkarbemanningen har under 2019 utvecklas väl men marknaden mattades av under årets sista månad. Sjuksköterskebemanningen har liksom under kvartal tre haft omsättningstapp, men med oförändrade marginaler”, uppger vd Ingrid Nordlund i rapporten.

Hon beskriver vidare att under december månad införde ett antal regioner, däribland Region Stockholm, inhyrningsstopp på bolagets tjänster vilket gav ett markant avtryck på omsättningen.

“De inhyrningsstopp och uppsägningar som pågår diskuteras flitigt i media och läget framåt är svårbedömt. Med tanke på de stora vårdbehov som finns och kommer att finnas ser vi dock att det finns en underliggande långsiktig efterfrågan på våra tjänster”, skriver Ingrid Nordlund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF