Nordea: Fed höjer med 75 punkter ikväll

Ikväll är det dags för den amerikanska centralbanken Federal Reserves nya räntebesked. Så sent som i förra veckan trodde marknaden på en höjning om 50 punkter, men nu väntar sig såväl marknaden som Nordea en höjning om hela 75 punkter.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT

Att Federal Reserve, Fed, kommer höja räntan under kvällens räntebesked har det länge rått konsensus om. Fram till i förra veckan trodde marknaden på en höjning om 50 punkter, för att försöka få bukt med den skenande inflationen. Men i fredags kom nya siffror som visade att KPI steg med 8,6% jämfört med samma månad föregående år. Det är den högsta inflationstakten sedan december 1981. Enligt analytiker väntades en ökning på 8,3%.

Utfallet har fått flera amerikanska storbanker, däribland Barclays, Jefferies, Goldman Sachs och JP Morgan Chase att skruva upp sina prognoser och nu prisa in en räntehöjning på 75 punkter ikväll. Även Nordea tror på en höjning om 75 punkter.

”Så sent som förra veckan var en 50-punktershöjning vid kvällens räntebesked allmänt förväntad, men nu väntar sig såväl marknaden som Nordea och andra bedömare en 75-punktershöjning ikväll. Dessutom lär Fed kraftigt revidera upp sin räntebana (”dot plot”) vid kvällens besked. Marknaden kommer även noggrant följa Fed-chefen Powells presskonferens, där ytterligare signaler kan ges om centralbankens framtida agerande”, skriver banken i en kommentar på morgonen.

SEB däremot tror fortfarande på en 50-punktershöjning per möte tre gånger till, inklusive idag. Men poängterar samtidigt att det är troligt att Fed-chefen Jerome Powell nu öppnar dörren för 75-punktershöjningar, eller ännu fler 50-punktershöjningar på kommande möten om inflationen inte viker ner.

”Marknaden drog iväg i framför allt måndagskväll och prissättningen ger nu en sannolikhet på nära 90% (från tidigare 30%) för en 75-punktershöjning. Givet direktionens ’’tysta period’’ inför mötet har Fed-ledamöterna inte kunnat guida marknaden kring responsen på den senaste inflationsutvecklingen vilket gör att beskedet ikväll är betydligt mer spännande än vad vi trodde för några dagar sedan”, skriver de i en kommentar på morgonen.

Senaste gången Fed höjde styrräntan med 0,75 procentenheter var 1994.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.