Nordea: Ingen stor ränteuppgång runt hörnet

Trots att räntebotten är passerad och den svenska ekonomin redan i sommar kan vara tillbaka på förkrisnivåer lär det inte få politiker och centralbanker att dra tillbaka stimulanserna, skriver Annika Winsth i Nordeas Boränteprognos.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Nordeas chefsekonom Annika Winsth skriver att den svenska ekonomin bottnade våren 2020 och att stora delar av tappet tagits tillbaka. Dessutom talar mycket för ett ytterligare uppstuds i närtid med utfasade restriktioner. Såväl tillväxt som sysselsättning kan redan i sommar vara tillbaka på förkrisnivåer.

Dessutom menar hon att eftersom pandemin skiljer sig från tidigare kriser har inte hushållen något sparbehov nu. Tvärtom steg svenska hushålls förmögenhet med hela 1340 miljarder kronor under förra året. Utöver att bopriserna stiger innebär det att många har en sparbuffert som bränner i fickorna när restriktionerna fasas ut. Därför ligger en ordentlig uppstuds av konsumtion och tillväxt i korten.

Dock menar Annika Winsth att valåret nästa år gör att det blir politiskt svårt att fasa ut stimulanserna.

”Inte heller Riksbanken lär bromsa med högre ränta även om ekonomin växer med 4 procent. Tvärtom lovar centralbanken fortsatt expansiv politik och risken för överhettning med bubblor framöver blir allt mer påtaglig. I närtid betyder det dock fortsatt låga, om än något högre, räntor”, skriver hon.