Nordea: Rallyt för bostadspriserna är över

Rallyt för de svenska bostadspriserna är bakom oss - just nu är priserna stretchade, skriver Nordeas ekonom Susasnne Spector i ett marknadsbrev.
Nordeas Susanne Spector tror att vi har den största uppgången för svenska bostadspriser bakom oss.
Nordeas Susanne Spector tror att vi har den största uppgången för svenska bostadspriser bakom oss. Foto: Jessica Gow / TT

Under torsdagen visade nya siffror från Valueguard att svenska bostadspriser steg med 0,3% i Sverige i september. Priserna för lägenheter steg med i snitt 0,6%.

De nya siffrorna för utvecklingen över bostadspriserna är något som kommenteras av flera storbankers ekonomer kommenterar i olika marknadsbrev.

”Justerat för säsongseffekter blir uppgången 0,5%, vilket är lite mer än vad som låg i vår prognos. Bostadspriserna fortsätter att visa motståndskraft men takten i uppgången har ändå mattats”, skriver exempelvis SEB:s Eliasbet Kopelman.

”Svensk bostadsmarknad hetare än någonsin”

Nordeas Susanne Spector tar det ett steg längre och skriver att rallyt för bostadspriser nu ”är bakom oss”. Utvecklingen för bostadspriser har klingat av sedan maj i år, noterar Spector vidare.

”Aktiviteten på bostadsmarknaden är fortfarande hög – men den har toppat. Det är naturligt att tillväxten för bostadspriserna sjunker efter den otroligt höga tillväxten det senaste priset. Bostadspriserna är stretchade”, skriver Nordea-ekonomen.

Tror på stigande bostadspriser

Handelsbankens Helena Bornevall skriver å sin sida att bostadspriserna lär stiga nästa år men att det finns ett begränsat utrymme för ytterligare uppgång.

Swedbanks ekonom Knut Hallberg har också kommenterat de nya siffrorna kring Sveriges bostadspriser.

”Enligt Valueguards bostadsprisindex bromsar priserna in och ökar nu i en lägre takt än vi sett tidigare under pandemin. Detta är i linje med vår förväntan”, skriver han.

Han skriver också:

”Utvecklingen under de två första veckorna av oktober visar att priserna på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg fortsätter att öka i en något lugnare takt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.