Nordea ser större flyttsug till följd av pandemin

Synen på den egna bostadssituationen har förändrats till följd av pandemin, skriver Nordea i sin Boendebarometer.
Flytt
Flyttkartonger transporteras. Foto: Henrik Montgomery / TT

En av fem bostadsägare har fått en förändrad syn på sin bostadssituation till följd av pandemin, enligt Boendebarometern.

Topp tre när det gäller bostadssituationen är att man vill flytta till större, inreda ett arbetsrum och bo närmare naturen.

En av tre uppger att de vill flytta till större bostad. Samtidigt upplever nära hälften hinder, såsom bostadspriser och dåligt utbud av bostäder, för att byta bostad.

Unga bostadsägare och stockholmare har i högre grad fått en annan syn på sitt boende.

”Det blir intressant att se om detta håller i sig när vi återgår till mer av ett normalläge”, säger Ingela Gabrielsson.

Nordeas Boendebarometer pekar samtidigt på en stigande optimism bland Sveriges bostadsägare.

Betydligt fler, 67%, tror nu på stigande bostadspriser jämfört med i höstas, då motsvarande siffra låg på 47%. Färre uppger samtidigt att de har fått svårare att betala boendekostnaderna till följd av pandemin.

”Det råder en tydligt ökad optimism. Coronaeffekterna på hushållens bostadsekonomi ser ut att mattas av”, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Andelen som tror på stigande bostadsräntor har också minskat markant, från 28% i höstas till 19% i denna undersökning.

Samtidigt oroar sig en av fyra för att inte kunna bo kvar om en stor del av hushållets inkomst skulle falla bort, vilket är samma nivå som för höstmätningen, och fler kvinnor än män känner oro.

”Ta steget och gardera dig med ekonomisk kunskap, ett eget sparande och försäkringar som tar den värsta smällen om något skulle hända”, säger Ingela Gabrielsson.