Nordea ser större risk för inflation än på länge

I sin senaste boränteprognos varnar Nordea för en högre inflation än på länge, vilket kan leda till högre räntor.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Ett antal faktorer, såsom de chockhöjda fraktpriserna, rekordhöga metallpriser och stigande livsmedelspriser kan bidra till stigande inflation och högra räntor, skriver Nordeas Annika Winsth i sin senaste boränteprognos.

Samtidigt finns det sådant som talar för att inflationstrycket endast stiger tillfälligt och därmed inte driver på en ränteuppgång framöver, såsom att Riksbanken är tydlig med att penningpolitiken förblir expansiv länge ännu.

Risken för inflation är emellertid större än på länge, skriver Annika Winsth och även om centralbankerna är komfortabla syns en större oro hos finansmarknadernas aktörer.

”Det går inte att utesluta att inflationen överraskar på uppsidan även under hösten och att räntorna därmed stiger mer än vad som ligger i prognoserna. För hushåll som vill ha koll på sina räntekostnader är det läge att se över sina bolån”, skriver Annika Winsth.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.