Nordea spår kraftigare räntehöjningar av Riksbanken

Nordea har justerat om sina ränteförväntningar och spår nu kraftigare räntehöjningar från Riksbanken i höst och vinter. Banken motiverar den mer hökaktiga hållningen med inflationen och andra centralbankers mer aggressiva hantering.
Stefan Ingves kommer få se inflationen stiga ytterligare - det tror åtminstone Swedbank.

Vid septembermötet spås räntan fortsatt höjas med 75 punkter till 1,5 procent. I november tror Nordea nu att Riksbanken kommer att ta i mer. Storbanken spår en höjning med 75 punkter igen, upp från en tidigare prognos om 50 punkters höjning. Styrräntan landar då på 2,25 procent.

Därefter väntas en höjning med 25 punkter i februari, tidigare prognos var oförändrad ränta.

Nordea upprepar därefter att räntan väntas vara oförändrad under resterande del av 2023. Banken släpper nu även en prognos för 2024. Styrräntan väntas då vara oförändrad.

Sammanfattningsvis väntas policyräntan nu nå 2,5 procent, upp från ett tidigare antaganden om 2 procent.

Vidare förändras också prognoserna för de kvantitativa lättnaderna. Nordea spår nu inte att det kommer att ske några återinvesteringar från obligationer som förfaller från och med det fjärde kvartalet. Tidigare prognos var att detta skulle inträffa i det första kvartalet nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets