Nordea: Större chans att Ingves efterträdare rekryteras externt

Dagens nyhet om att Cecilia Skingsley lämnar Riksbanken gör det mer sannolikt att Stefan Ingves efterträdare kommer att vara någon utanför Riksbanken, skriver Nordea.
Stefan Ingves, Riksbanken räntan
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani / TT

Idag kom nyheten att Cecilia Skingsley har blivit utnämnd till ny chef för BIS Innovation Hub och därför lämnar sin tjänst som förste vice riksbankschef i Riksbanken i augusti. Skingsley har varit en av favoriterna att ta över efter Stefan Ingves som riksbankschef vid årsskiftet.

I en kommentar skriver Nordea att Skingsleys policypreferenser ofta har varit snarlika Ingves, där fokus har varit inflationsmålet.

”Hon har också ansetts som en av de mest sannolika kandidaterna att efterträda Stefan Ingves som Riksbankschef när hans mandat löper ut vid årsskiftet. Således ökar detta tillkännagivande sannolikheten för att Ingves efterträdare kommer att rekryteras externt”, skriver Nordeas Gustav Helgesson and Ludvig Cedemar. 

Dessutom menar de att Skingsleys avgång från Riksbanken kan tolkas duvaktigt beroende på vem som ersätter henne i höst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets