Nordea: Vi är långt ifrån en recession

På grund av högre räntor och lägre värderingsmultiplar har förutsättningarna för avkastning förbättrats avsevärt, menar Nordea. Banken ser 70% chans att börsåret 2023 slutar på plus.  
Nordea: Vi är långt ifrån en recession - Johan H Larsson Nordea
Johan H Larsson, chefsstrateg Nordea

Efter en uppreviderad prognos från Fed med en styrränta på 5,12% i december 2023, ser Nordea goda förutsättningar för en mindre allvarlig och en inte så djup recession.

I sin marknadssyn för januari skriver banken att 2022 – med negativ avkastning i både aktie- och obligationsmarknaden – var ett extremår som inte kommer att upprepas i år:

”De framåtblickande avkastningsförutsättningarna har förbättrats för samtliga tillgångsklasser och merparten av ränteuppgången bör nu ligga bakom oss. Utvecklas ekonomin enligt dagens förväntningar kommer en vinstrecession sannolikt undvikas, om inte blir den sannolikt av det mildare slaget”, tror banken.

”Överlag så är det mycket som talar för en fortsatt stabil utveckling. Låg arbetslöshet, stigande löner i USA, och en stabil hushållsekonomi ger fortsatt stöd åt konsumtionen. Aktivitet och orderingång i tillverkningssektorn bromsar in men utvecklingen är långt ifrån vad som skulle innebära en recession”.

”Risken är fortsatt hög”

Kina pekas ut som en intressant marknad med förbättrade utsikter efter att landet övergett sin nolltolerans kring covid:

”Styrande i Kina har uttryckt sitt stöd för att stötta tillväxten vilket gör Kina intressant ur ett investeringsperspektiv. I det korta perspektivet är risken dock fortsatt hög, inte minst kopplat till den omfattande smittspridningen”, menar Nordea.

En fortsatt stor osäkerhet kring börsbolagens vinstutveckling gör att banken har en neutral allokering mellan aktier och obligationer.

”I takt med att värdering och vinstutsikter kommit ned har aktiemarknaden allt annat oförändrat blivit mer intressant. Samtidigt har återhämtningen från bottennivåerna varit kraftig och tillsammans med fortsatt stor osäkerhet kring utsikterna behåller vi vår neutrala allokering. Aktiemarknaden brukar bottna 3-6 månader före vinstestimaten och med den insikten är det inte osannolikt att vi snart kan få mer fast mark under fötterna”, skriver banken.

När det gäller sektorer så överviktar banken hälsovård och underviktar kommunikationstjänster.

Base Case: Globala aktier avkastar 0-10% med 50% sannolikhet
Bull case: Globala aktier avkastar 15-25% med 20% sannolikhet.
Bear case: Globala aktier avkastar -15-(-25%) med 30% sannolikhet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets