Nordstjernan kliver in med 900 Mkr i Bonavas miljardemission

Bostadsutvecklaren Bonava vill ta in kort över en miljard kronor i en företrädesemission av aktier. Familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan åtar sig att kliva in med nästan hela beloppet.
Nordstjernan kliver in med 900 Mkr i Bonavas miljardemission - Nordstjernan Bonava
Bonava vill ta in en miljard kronor i en företrädesemission. Familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan åtar sig att teckna nästan hela emissionen.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Styrelsen i Bonava vill ta in 1,05 miljarder kronor genom en företrädesemission av aktier. Pengarna ska användas till att finansiera bolagets verksamhet och minska dess skuldbörda.

Teckningskursen kommer vara 4,90 kr per aktie, vilket motsvarar en rabatt om 35% (TERP) ställt mot börskursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden. De största ägarna, i form av familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan, samt Fjärde AP-fonden kommer teckna sina pro rata-andelar, motsvarande 34% av emissionen.

Dessutom kommer Nordstjernan gå in med ett garantiåtagande som säkrar resten av emissionen. Drar man av de ungefär 9% som AP4 äger enligt Holdings, innebär det att Nordstjernan åtar sig att säkra närmare 90% av emissionen – motsvarande 945 Mkr. Det framgår inte om Nordstjernan kommer få någon ersättning för sitt åtagande.

Nordstjernans portfölj värderas till cirka 34 miljarder kronor och investmentbolaget var storägare i NCC i samband med att de särnoterade Bonava 2016. Nu verkar det som att Nordstjernan vill öka ägarandelen i det mindre av bolagen. Enligt Holdings sålde Nordstjernan sitt sista innehav i NCC den 1 februari 2024 (motsvarade 17,9% av rösterna och 3,6% av kapitalet), samtidigt som man alltså vill kliva in med en större summa i Bonava.

Aktieägare som inte nyttjar sina teckningsrätter kan bli utspädda med maximalt 66%.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel med eventuella flaggor inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets