Hamlet-storägaren låter 47% av teckningsrätterna brinna inne

Biotechbolaget Hamlet Biopharma har släppt prospekt för sin företrädesemission på 81 Mkr. Emissionsguiden noterar att 47% av teckningsrätterna inte kommer upptas till handel och hissar ytterligare en flagga för bristfällig information.
Hamlet-storägaren låter 47% av teckningsrätterna brinna inne -
Hamlet Biopharmas styrelseordförande och största ägare, Catharina Svanborg. Hamlet är aktuella med en företrädesemission som kan tillföra bolaget 81 Mkr.

I morgon, onsdag, inleds teckningsperioden för Hamlet Biopharma företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 81 Mkr före emissionskostnader.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om emissionen och hissade i samband med det fem flaggor.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas ytterligare en flagga för bristfällig information.

47% av teckningsrätterna inte tillgängliga för handel

Styrelseordförande och största ägaren, Catharina Svanborg, äger 47% av kapitalet i Hamlet genom bolaget Linnane Pharma.

Det är sedan tidigare känt att Linnane inte kommer teckna i företrädesemissionen. Vad som däremot inte kommunicerats är att Linnane inte tänker låta sina teckningsrätter bli tillgängliga för förvärv av allmänheten. Det här är inte något som Hamlet skriver ut i sitt prospektet, utan står att finna som en notis på Linnanes hemsida. Eftersom detta kan påverka handeln med teckningsrätter väljer vi att flagga för bristfällig kommunikation.

Bolaget har kommenterat flaggan via advokat Mats Dahlberg. Han skriver att det ansetts relevant att meddela marknaden och deltagare i emissionen att Linnane inte kommer nyttja sina teckningsrätter, men att Linnane inte kommer sälja några teckningsrätter menar han är en ägarfråga.

”Det är Hamlet Pharma som är avsändare av prospektet och informationen i prospektet avser Hamlet Pharma. Huruvida ägare avser att överlåta teckningsrätter är emellertid en ägarfråga”, uppger Mats Dahlberg.

Risk för försämrad handel med teckningsrätter

Givet hur stor andel av kapitalet som ägs av Linnane Pharma menar vi att är av intresse för investerare att känna till att 47% av teckningsrätterna inte kommer kunna köpas över marknaden. Den typen av information brukar kopplas samman med riskfaktorer i en emission, det som på prospektprosa kallas ”risker kopplade till erbjudandet”.

Även i Hamlets prospekt finns en risk apropå illikvid handel med teckningsrätter:

”Det finns en risk att det inte kommer att utvecklas en aktiv handel i teckningsrätter eller BTA under den period som teckningsrätterna respektive BTA i Företrädesemissionen kommer att vara föremål för handel, vilket medför en risk för att erhållna teckningsrätter samt BTA endast avyttras till otillfredsställande villkor eller inte kan avyttras över huvud taget utan i stället förfaller utan kvarstående värde.”

Sannolikheten för att den risken infrias blir inte direkt mindre av att färre teckningsrätter finns för handel.

Det totala antalet flaggor är således sex till antalet.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Flaggor i Hamlets nyemission

Affärsvärlden har tidigare granskat Hamlet Biopharmas nyemission och har hissat följande flaggor.

Tveksamma incitament

Afv har tidigare granskat hur pengar rör sig från Hamlet till styrelseordförande Catharina Svanborg och hennes bolag Linnane Pharma. Det rör sig om kostnader för löner, konsultarvoden och en teknisk plattform. Dessa kostnader har ökat och som investerare bör man känna till dessa innan ett investeringsbeslut.

Bristfällig information

Både kommunikationen kring utspädningen och förväntad emissionslikvid var otydlig i samband med att villkoren publicerades. Det framgår inte inte prospektet att 47% av teckningsrätterna inte kommer vara tillgängliga för handel, vilket skapar risk för illikvid handel med teckningsrätterna.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Teckningskursen är 1,12 kr och aktien handlas för närvarande strax över teckningskurs.

Nyckelpersoners investering

Ingen från ledning eller styrelse har kommunicerat att de avser investera i emissionen.

Not: Efter att denna artikel publicerats har bolaget gått ut med ett pressmeddelande om att styrelse samt ledning tecknar sin pro rata-andelar i emissionen, exklusive styrelseordföranden Catharina Svanborg. Åtagandena bedöms storleksmässigt vara så pass små att det inte ändrar bedömningen av flaggan. 

Kapitalbehov i trängt läge

Bolaget behöver ett kapitaltillskott inom sex månader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets