En ny flagga för Clavisters ”fulltecknade” nyemission

Clavisters företrädesemission av units tecknades till 100% med och utan företrädesrätt. Sättet som de sista 6,5 procenten tecknades på var dock minst sagt okonventionellt och ökar i praktiken inte beloppet Clavister får in.
En ny flagga för Clavisters ”fulltecknade” nyemission - Clavister John Vestberg

Cybersäkerhetsbolaget Clavister har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden blev 100% varav 74,6% tecknades med stöd av teckningsrätter och 25,4% utan.

Garanter tecknade 6,5% av emissionen, men inte inom ramen för deras åtaganden. Dessa aktiverades inte då emissionen var garanterad upp till 71% och emissionen tecknades till 93,5% exklusive nämnda 6,5%. Istället har garanter valt att teckna utan företräde för ett belopp som innebär att emissionens teckningsgrad blev exakt 100%.

Dessa tecknade units ska betalas via kvittning av garantiersättning så effekten för Clavister blir densamma som om garanterna inte hade tecknat. Istället för att invänta den kvittningsemission som sker då garanter väljer ersättning i units har garantiersättning alltså ”bokats in” i teckningsgraden (utan företräde).

EN RETROAKTIV FLAGGA HISSAS

På grund av ovanstående hissar Emissionsguiden flaggan ”Ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Även om det här förfarandet formellt innebär att emissionen blev fulltecknad ser vi utfallet som missvisande.

Clavisters VD John Vestberg kommenterar:

”Hade garanterna valt kontant ersättning så hade det beloppet inte stannat i bolaget – nu stannar det beloppet i bolaget då de väljer att kvitta mot units.”

Emissionsguiden hissade tidigare tre flaggor: ”Kapitalbehov i trängt läge”, ”Stor rabatt” samt ”Dåligt garantiupplägg”.

Det totala antalet landar därmed på fyra och Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.